A hazai gyümölcstermesztésben hosszú évtizedek óta nem volt példa arra, mint az idei esztendőben – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztályának elnöke.

Mártonffy Béla úgy fogalmazott, a 2020-as év tragédiája, hogy március elejétől, ahogy a gyümölcsfajták virágzásnak indultak – kezdve a kajszitól a meggyen és a cseresznyén át, egészen a körtéig –, hat-nyolc-tíz naponként érkezett egy két-három napos fagy, ami órási, korábban még nem tapasztalt kártételt okozott.

almatermés alma ára gyümölcsárak

Nagy hiány van almából az országban – fotó: Shutterstock

Az adatok még nem véglegesek, de az látszik, hogy

a magyar gyümölcstermés nagyjából 40 százaléka elfagyott.

Ennek következtében, mivel a kereslet-kínálat határozza meg a gyümölcsárakat a piacon, törényszerű volt a drágulás – magyarázta a szakember.

Példaként az almahiányt említette. Magyarországon átlagosan 600 ezer tonna alma terem, ezzel szemben idén mindent összevetve is csupán 350 ezer tonna termett. Csak az iparnak 500 ezer tonnára lenne szüksége, így könnyen belátható, hogy súlyos hiány van a gyümölcsből, ezért emelkedett ilyen látványosan az alma ára.

alma ültetvény fagy jégháló alma ára

Még a jégháló sem védte volna meg a termést – fotó: Shutterstock

A szakember megjegyezte, hogy a korszerű ültetvényeken jéghálóval mínusz 1-2 fokot ki lehetne védeni, azonban egy több hónapig tartó, folyamatos, minden fajt érintő fagyhullámot az sem állított volna meg. Mártonffy Béla reméli, hogy az idei tavaszihoz hasonló időjárási viszontagságok a következő években nem fog megismétlődni.

A zöldségeknél már jobb a helyzet

A zöldségekre kitérve a szakember elmondta, itt is megfigyelhető százalékos drágulás. Ez főleg az április és június közötti időszakban bekövetkező nagy hőingásoknak tudható be. A hőérzékeny növények – a paradicsom, a paprika, vagy a borsó és csemegekukorica – emiatt vontatottan keltek, és minden csúszott egy-két hetet.

Ugyanakkor az agrárkamara Kertészeti Osztályának elnöke azt is kiemelte, az üvegház és fólia alatti termesztésben nagyon jól teljesítettek a termelők és emiatt nem emelkedtek az egekbe az árak, mint a gyümölcsnél.