Az április utolsó és május első hétvégi napjai igazán tavaszias időjárással ajándékoztak meg minket, eső nem volt, a nappali hőmérséklet 20°C fok körül alakult. A hétvégét megelőző napokban azonban átlagosan enyhe, mérsékelten csapadékos időjárásban volt részünk országszerte, mely továbbra is kedvező feltételeket teremtett a kórokokozóknak.

Az időjárás előrejelzés szerint ezen a héten éjszaka már nem süllyed 0°C fok alá a hőmérséklet, Viszont a záporok és zivatarok mellett, akár jégesőre és viharos szélre is számíthatunk. Emiatt a növényvédelmi kezelések tervezése során legyünk nagyon körültekintőek.

A hervadó hajtásrészeket távolítsuk el, hogy a betegség ne tudjon tovább terjedni

A csonthéjas gyümölcsfákon már látszódhatnak az elmaradt permetezések következményei. A kajszibarack fák hajtásvégeinek hervadása jelzi, hogy a moníliás vessző- és virágszáradás (Monilinia laxa, M. fructicola) elleni védekezés nem volt tökéletes. Ezeket a hervadó hajtásrészeket távolítsuk el, hogy a betegség ne tudjon tovább terjedni.

Ugyanakkor a kajszi fák levelein már megjelentek, sőt igen szembeötlő levéltorzulást okoztak a levéltetvek, mint a zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae), így mielőbb végezzük el ellenük a permetezést felszívódó készítménnyel.

levéltetű kajszibarack levelén

1. ábra: Levéltetvek a kajszi levelén – fotó: Lepres Luca

A szilvamoly is megkezdte a rajzását

Őszibarackon még mindig aktuális a tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans) elleni védekezés, hiszen még nem érkezett meg a tartósan, meleg időjárás.

A szilván a monília tünete kevésbé jelentős, ugyanakkor a levéltetvek által okozott levélsodródás szembetűnő. A szilvamoly (Grapholita funebrana) is megkezdte a rajzását, a kihelyezett feromoncsapdák egyre több egyedet fognak.

levéltetű kárképe szilván

2. ábra: Levéltetű okozta kárkép szilván - sodródó levelek – fotó: Lepres Luca

A cseresznye már a sziromhullás állapotában jár, melynek levelein már kolóniákat alkot a fekete cseresznye levéltetű (Myzus cerasi). Illetve hamarosan megjelenik a cseresznyelégy imágója (Rhagoletis cerasi, R. completa), ezért a fák déli oldalára, minél magasabbra helyezzük ki a sárga ragacslapokat, hogy a napozó egyedeket megfogja, így tudjuk majd követni a számuk emelkedését.

A monília ellen még mindig védekeznünk kell! Főleg a virágzásban lévő meggy érzékeny a kórokozóra.


A kései fagyok hatásai

A kései fagyok általában a csonthéjas gyümölcsfákat viselik meg jobban, de úgy tűnik idén az almaféléknek is kijárt a jóból. Az alma sziromleveleinek barnulása jelzi, hogy bizony itt is nyomott hagytak a mínuszok.

fagykár almafán

3. ábra: Az almavirág szirmainak barnulása jelzi, hogy itt is nyomot hagytak a kései fagyok – fotó: Lepres Luca

Ne feledkezzünk meg a tűzelhalásról sem

Az alma (Venturia inaequalis) és a körte varasodás (Venturia pyrina) fertőzési nyomása magas. A csapadékos, nedves időjárásnak köszönhetően az aszkospórák szóródása folyamatos. Ilyen fertőzési nyomás mellett a megelőző kezelések meghatározóak, a kontakt szerek mellett felszívódó készítményeket is használjunk.

A tűzelhalásról (Erwinia amylovora) sem szabad megfeledkeznünk, habár a kórokozónak szükséges, virágzás alatt bekövetkező, egyszerre meleg és csapadékos időjárás egyelőre nem teljesült. Persze jobb félni, mint megijedni, így a megelőző permetezéseket jobb, ha elvégezzük.

Az alma lisztharmat (Podosphaera leucotricha) primer tünete szaporodik a fákon, ezért a fertőzött részek eltávolítása és kontakt készítmények kijuttatása javasolt ellene.

bundásbogár almafán

4. ábra: A bundásbogár az alma virágát is szereti – fotó: Lepres Luca

Megjelent a szürke alma levéltetű és a körtelevélbolha is

Kártevők tekintetében, az almán is a levéltetvek vannak most főszerepben. A levélpirosító alma levéltetű mellett most megjelentek a szürke alma levéltetű (Dysaphis plantaginea) egyedei is. Körtében a körtelevélbolha (Cacopsilla spp.) lárvák már L1-L3-as fejlettségűek

Az aranyos virágbogarak (Cetonia aurata) és a májusi cserebogarak (Melolontha melolontha) is megjelentek. A bundásbogár (Epicometis hirta) pedig szinte minden virágzó növényen felfedezhető. A védekezés ellenük csak tömeges fellépés esetén indokolt.

aranyos virágbogár

5. ábra: Megjelentek az aranyos virágbogarak is – fotó: Lepres Luca

A szőlőben jelenleg a gyomirtások zajlanak. A fakadó rügyekben és a fiatal levelekben, a gyomirtószer-elsodródás kárt okozhat, ezért szeles időben ne permetezzünk.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Jelentkezz az év agrárdigitalizációs eseményére!

www.prega.hu