A meteorológusok június első hetére, jósolnak némi esőt, de nem nagy mennyiséget és csak elszórtan. A hőmérséklet mérsékelten meleg lesz, de a nappali órákban helyenként elérheti akár a 35°C fokot is. A változékony időjárás miatt a permetezések szervezésénél körültekintően kell eljárnunk.

Az almásokban egyre több kártevő veszélyezteti a termést

Az almásokban emelkedik a fertőzési nyomás és egyre több kártevő veszélyezteti a termést. Főleg mert ebben a fenológiai állapotban mind a lisztharmatra, mind a varasodásra érzékeny a növény. Kedvező körülmények vannak a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) számára (meleg, napos idő, reggeli harmattal), így a fertőzés tovább emelkedik.  A varasodás (Venturia inaequalis) levéltüneteit egyelőre csak szórványosan találhatjuk meg, hiányzik a fertőzéshez szükséges mennyiségű csapadék és a megfelelő időtartamú levélfelület nedvesség. A betegség terjedésére ennek ellenére számítani kell. Olyan felszívódó növényvédőszerek alkalmazása ajánlott, ami hatékony mindkét említett betegséggel szemben.

Az almamoly (Cydia pomonella) rajzása kissé visszaesett. Viszont a hőösszeg számítás és a csapdák fogási eredményei alapján a lárvakelés már megkezdődött. A védekezést a fiatal, éppen kelő lárvák ellen kell irányítani.

levéltetvek

1. ábra: Hiába a kezelés a levéltetvek még mindig fertőzik a fiatal hajtásokat – ezt jelzik a torzuló levelek – fotó: Lepres Luca

Egyre erősebb a vértetű fertőzés

A levéltetvek (Dysaphis plantaginea, Aphis pomi) továbbra is szaporodnak a fiatal, friss hajtásokon, mely kitűnő élettér számukra. A védekezés egyre sürgetőbbé válik ellenük. A vértetű (Eriosoma lanigerum) fertőzés is egyre erősebb. Ellenük a védekezés nem egyszerű. Törekedjünk arra, hogy kedvezőtlen körülményetek teremtsünk számukra. Például fokozatosan ritkítsuk a koronát, hogy ne legyenek benne mélyárnyékban lévő részek.

A körtében a varasodás most nem fertőz, de a körtelevélbolhák (Cacopsylla spp.) a meleg, száraz időben gyorsan szaporodnak. Az általuk termelt mézharmat réteg miatt egészítsük ki nedvesítő szerrel a permetlevet.


A cseresznyelegyek elleni védekezést is el kell kezdeni

A csonthéjas gyümölcsfáink közül a kajszi és a cseresznye korai fajtái lassan beérnek. A korai cseresznyéket a cseresznyelegyek (Ragolethis cerasi, R. cingulata) károsítása nem érinti, de a későbbi fajták és a meggy esetében fontos figyelemmel követnünk a rajzást. A védekezéssel nem késlekedhetünk! A készítmény kiválasztásánál figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre és a szedés tervezett időpontjára.

korai cseresznye

2. ábra: A korai cseresznye már pirosodik – fotó: Lepres Luca

A kajszi, az őszibarack és a szilva sincs biztonságban

A kajszit és az őszibarackot szintén a kártevők veszélyeztetik jobban, hiszen rajzik a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és a barackmoly is (Anarsia lineatella), sőt már a lárvakelésre is számítanunk kell.

Szilvában pedig a szilvamoly (Grapholita funebrana) lárvái kelnek.  Kajsziban emellett megjelentek a levélbarkók (Phyllobius oblongus) is és tömegesen rágják a friss hajtásokat és leveleket.

levélbarkók rágják a leveleket

3. ábra: Levélbarkók rágják a friss kajszi hajtásokat – fotó: Lepres Luca

Fertőz a szőlő feketerothadása

Virágzás előtti állapotban van a szőlő. Az állományok összességében egészségesek és gyorsan fejlődnek, de a fertőzési nyomás nagy. A lisztharmat (Uncinula necator) primer és szekunder tüneteit is felfedezték már. Az első, de néhol már a második kezelések is megtörténtek a gomba ellen. Cél a lombon való felszaporodás megelőzése.

A Kunságban és az egri borvidéken is felfedezték a feketerothadás (Guignardia bidwellii) levéltüneteit. Így a hajtásválogatás során talált első fertőzött, tünetes leveleket távolítsuk el a tőkékről. Ez a fürtvédelem szempontjából lényeges lépés.

Védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen

A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) első nemzedékének rajzása a végéhez ért, többen elvégezték a lárvák elleni kezeléseket.

Az amerikai szőlőkabóca lárvái kelnek, készülnünk kell a védekezésre. A L1-es L2-es állapotú lárvák a tőke alsó leveleinek fonákán találhatóak meg. A védekezés egyelőre nem szükséges, mert azt a harmadik lárva stádium megjelenésére kell időzítenünk. Illetve a kígyóaknás szőlőmoly (Phyllocnistis vitegenella) jellegzetes kárképét is több levélen felfedezhetjük, de a kártevő külön védekezést nem igényel.

kígyóaknás szőlőmoly

4. ábra: A kígyóaknás szőlőmoly jellegzetes kacskaringós aknái már ott vannak a leveleken – fotó: Lepres Luca