A várva várt támogatás keretében érdemes átgondolni, hogy a gazdaságban dolgozó gépek a fenntartható gazdálkodást segítik-e elő. Amennyiben van még hová fejlődni, úgy mutatjuk, mire érdemes pályázni.

Permetezőgépek tekintetében széles a piaci kínálat, mégis sokan a jól bevált axiál ventilátoros gépek mellett döntenek, ha beruházásról van szó. Pályázat idején azonban kicsit tovább lehet nyújtózkodni, mint ameddig a takaró érne, és a gazdaságosabb technológiák felé mozdulni, annak ellenére, hogy ezek drágábbak.

A Florida Spraymist család permetezői függesztett vagy vontatott kivitelben, igazán innovatív megoldásokat kínálnak minden szőlőültetvénybe. Előnye abban rejlik, hogy a venturi csöves porlasztásnak köszönhetően a cseppméretek mérete csökken, ezáltal a kezelt növényzeten jobban megmarad a permet, felesleg nem képződik, nem folyik le a leveleken. Ennek köszönhetően akár 30%-kos megtakarítás érhető el.

permezető

Florida SPRAYMIST ART. SC2 permetező — fotó: DAP Kft.

Szőlőültetvények esetében, vagy intenzív gyümölcsben lehetőségünk van olyan ágyúrendszert választani, ami megengedi, hogy minden második sorban kelljen csak haladnunk, így egymenetben négy fél sort is kezelhetünk. Jelentősen csökken ezáltal az üzemanyag felhasználás is, hogy a megspórolt időt már ne is említsük.

permetező szőlőben

Florida SPRAYMIST.T permetező — fotó: DAP Kft.

Az ágyú egységeket kedvünk szerint választhatjuk ki az ültetvény jellemzőinek megfelelően. Nem akadály a szűk sor, a szűk forduló, a teraszos kialakítás vagy az intenzív széllökések sem. Radiál ventilátoros megoldásoknál a magasság sem probléma, a NAZA CN ágyús kivitel könnyedén megbirkózik akár a 25 méteres magas fákkal is, míg vízszintesen 50 méteres hatótávolsággal számolhatunk.

Florida NAZA.CN permetező

Florida NAZA.CN permetező — fotó: DAP Kft.

A hagyományos axiál ventilátoros permetezők között a Florida idei újdonsága a PLN.STAINLESS verzió, ami akár 3000 l-es tartállyal és 1000 mm átmérőjű ventilátorral is rendelhető. A teljesítménye ennek megfelelően igen kimagasló, 6 méter vízszintes és 5 m függőleges szórástávolsággal rendelkezik. A komplett ventilátor egység INOX acélból készül, így az időtállóság nem jelenthet gondot, emellett pedig alapfelszereltségként az állítható lapátokból álló ventilátorok mellett egy álló lapátsor került beépítésre, amely a légáram-kiegyenlítésért felel, ezáltal sokkal egyenletesebb, célzottabb kijuttatást érhetünk el.

permetező kertészetben

Florida PLN.STAINLESS permetező — fotó: DAP Kft.

Traktorok tekintetében új STAGE V motorok kerülnek forgalomba, mint az új Valpadana 3000 F széria kimondottan gyümölcs/szőlő ültetvényre specializált traktorainak esetében is.

traktor

Kompakt méretű traktorok kimondottan gyümölcs/szőlő ültetvényekre — fotó: DAP Kft.

Ezek a traktorok 55, 68 és 75 Le teljesítményű 4 hengeres, 16 szelepes Kohler motorokkal kerülnek forgalomba, de ami igazán megkülönbözteti őket a versenytársaktól, azok a kompakt méretek. 1950 mm nyomtáv, kormány magassága a talajtól mérve 1250 mm, hasmagassága 213 mm a legalacsonyabb ponton, ezekkel a méretekkel kimondottan ideális akár üvegházba/fólia sátorba is. 16+16 sebességes váltóval és mászó fokozattal 0,4-40 km/óra sebességet képes elérni.

A Low Profile kabin 1,16 m szélességtől indulva tető felé keskenyedve, 0,86 m szélességig csökken, így azoknak sem kell lemondani a fülke kényelméről, akik speciális körülmények között gazdálkodnak. A kompakt méretek ebben az esetben nem jelentik a használat kárára váló kényelmetlen megoldásokat. A kormány felhajtható, megkönnyítve ezzel a ki-be szállást. Hiányoznak a karok a kardán alagútról, multifunkciós műszerfal segíti a munkát. Klímával és hátsó fedélzeti kamerával tovább növelhető a kényelem és a kezelhetőség.

A pályázat lehetőséget biztosít a talajmunkák és egyéb traktorhoz csatlakoztatható eszközök beszerzéséhez is, így érdemes a szárzúzók kínálatát áttekinteni. A Berti Picker az ültetvények kiemelkedő eszköze. Nagy népszerűségét a felszedő fogakkal ellátott rotornak köszönheti, ami a metszés utáni venyigezúzást, egy új szintre emeli.

BERTI PICKER szárzúzó

BERTI PICKER szárzúzó — fotó: DAP Kft.

Az idei év szárzúzó újdonsága a Berti TFB/ME, ami kifejezetten az ültetvényes munkákra lett kitalálva. A fűnyírástól a 10 cm átmérőjű ágakig minden feladattal megbirkózik, és különleges, két pozícióban rögzíthető 3 pontos kerettel készül, aminek köszönhetően, még nagyobb mértékben kitolható az eszköz oldalirányban.

BERTI TFB/ME szárzúzó

BERTI TFB/ME szárzúzó — fotó: DAP Kft.

Szintén újdonság, hogy a mechanikus gyomirtó, az Ecorow/D már gyümölcsös vázzal is rendelhető, tehát a szélessége eléri a 410 cm-t! Ezáltal már nem csak szőlőben, de intenzív, illetve szuper intenzív ültetvényekben egyaránt használható.

BERTI ECOROW/D szárzúzó

BERTI ECOROW/D szárzúzó — fotó: DAP Kft.

Az idei pályázat lehetővé teszi, hogy pótkocsira is pályázhassanak a gazdák, így nagyon népszerűek most a szőlőszállító pótkocsik vagy a szüretelő puttonyok. A Terpa pótkocsik évtizedek óta megbízható, számos referenciával bíró és megfizethető résztvevői a piacnak. Csigás ürítésű, vagy billentős (hátra, vagy oldalra) verzióban rendelhetők, számos opcióval.

szőlőszállító pótkocsi

Népszerűek most a szőlőszállító pótkocsik — fotó: DAP Kft.

Terpa pótkocsi

Csigás ürítésű, vagy billentős szőlőszállító pótkocsik — fotó: DAP Kft.

Ajánlatkérésével forduljon kollégáinkhoz telefonon, vagy e-mailben!

+36-23-376-052
+36-30-687-5159
+36-30-995-1311

info@dapker.hu / info@berti.hu

www.dapker.hu / www.berti.hu

2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 41.

Facebook
Youtube
Instagram