Az első levendulatövek bencés szerzetesekkel érkeztek hazánkba Olaszországból és hosszú időn keresztül gyógynövényként alkalmazták a kolostorokban. Érdekesség, hogy a valódi levendula (Lavandula angustifolia) megszárított virága hivatalos volt már a Magyar Gyógyszerkönyv 1871. évi első kiadásában, továbbá hivatalos gyógynövénydrog a jelenleg hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is. Enyhe nyugtató, rovarriasztó, fertőtlenítő hatású, valamint illat- és aromaanyagaiért használják.

Tihany a levendulatermesztés bölcsőjének tekinthető: Bittera Gyula (1893-1970) illóolajgyáros az üzemi méretű levendulatermesztés megalapítója, 100 évvel ezelőtt Tihanyban, az 1920-as évektől kezdődően létesítette ültetvényeit. Az öreg levendulás ma természetvédelmi oltalom alatt áll.

A tihanyi öreg levendulás részlete – fotó: MATE

Egyetemünk Gyógy- és Aromanövények Tanszékén évek óta folytatnak levendulákkal kapcsolatos fajtaértékelési tevékenységet, hatóanyag-meghatározást, valamint szaktanácsadást.

A hazai gazdálkodók 2023-ban közel 200 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibrid levendulát (Lavandula × intermedia). A lila virágzatú, illatos, kezdetben kolostori gyógynövényt a házikertekben is szívesen ültetik. Több, kisebb-nagyobb levendulaültetvény a látogatók számára is nyitott.

Térképen jelöltük, jelenleg 206 hazai és 52 határon túli olyan levendulásról van tudomásunk, amely a közönség számára is nyitott. Valamennyi levendulás „szedd magad” akcióval várja a vendégeket, több helyszínen kézműves foglalkozásra is várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Mielőtt útnak indulnak, előtte feltétlenül tájékozódjanak a kiszemelt levendulás nyitvatartásáról!

Levendulavirágzás a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében – fotó: MATE

Örömmel fogadjuk a térkép bővítésével kapcsolatos visszajelzéseket a lakatos.mark@uni-mate.hu címre küldött üzenetben.

Lakatos Márk mesteroktató

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Gyógy- és Aromanövények Tanszék

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.