Sokan fűtenek fával, így sok háztartásban keletkezik fahamu, aminek a hasznosítására számos lehetőség van. A tapasztalatok szerint vitathatatlan a talajdúsító és a kártevőriasztó hatása.

fahamu

A legjobb fahamu az akácfa elégetéséből származik – fotó: pixabay.com

Komposztba is keverhető

A fahamuban sokféle ásványi anyag megtalálható: 10 %-ban tartalmazhat káliumot és magnéziumot, 3% -ban foszfort, 20–30%-ban meszet és nyomelemeket, egyszerűen fogalmazva, természetes műtrágya. Lényeges azonban figyelni az olyan másodlagos tulajdonságaira, mint amilyen a lúgosító hatása, mert ez gátolja más elemek felvételét a növény "táplálkozása" során. Ezért mindig tartsuk szem előtt a mértékletességet, végezzünk talajszemlét és tudatosan tervezzük meg, hogy mit vetünk a hamuzott kertrészbe. Mert burgonyát például nem érdemes.

fahamu felhasználása nem újkeletű, hiszen a földeket művelő gazdák gyorsan felismerték, hogy a trágyázással vissza lehet pótolni a növények által talajból kivont anyagokat. Egy 1934-ből származó tudósítás így ír a fahamu hasznosításáról:

Egy életrevaló gazda minden cselédjének konyhájába egy kis bádoghordót állít be, hogy a tűzhely hamuját itt gyűjthessék. Az ő tapasztalataiból tudom, hogy még a szegényebb cseléd konyháján is összegyűl évente 160 kg fahamu; ezzel a mennyiséggel majdnem fél kat. holdnyi szántóföldet lehet tehát megműtrágyázni.

paprika

A fahamunak a tapasztalatok szerint vitathatatlan a talajdúsító és a kártevőriasztó hatása – fotó: pixabay.com

Hogyan használható fel a fahamu?

A fahamu felhasználása kiszorult a mezőgazdaságból a vegyszerek térhódítása miatt, de napjainkban újra reneszánszukat élik a környezetbarát módszerek, így egyre népszerűbb a fahamu is.

Füzesi István "A fahamu alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban" című 122 oldalas doktori értekezésében olvasható például, hogy "Egy tonna fahamu tápanyagszolgáltató-képessége kb. 25 kg P2O5 hatóanyagú műtrágyával és 48 kg K2O hatóanyagú műtrágyával egyenértékű."

Számos megfigyelésen és kísérletezésen alapuló tanács született a fahamu hasznosításával kapcsolatban. Lássuk, mik ezek!

  • A fahamuban található sók segítenek a kártevők elleni harcban: házas-, és házatlan csigák, egyéb gerinctelen puhatestűek ellen könnyen bevethető megoldás.
  • A levéltetvek és a pajzstetvek ellen is hatásos! Lombhullás után be kell szórni a fák törzsét és vastagabb ágait fahamuval, a kártevők azonnal el fognak pusztulni.
  • Káposztaféléknél megelőzheti a tőrothadást, valamint csökkentheti a káposztalepke hernyójának kártételét.
  • Elűzi a hangyákat, egereket, patkányokat, csótányokat.
  • Hatásos a bolhák, tetvek és kullancsok ellen - ecettel és hamuval egy kenhető masszát kell kikeverni, és ezzel átdörzsölni a kutyát/macskát (persze csak akkor, ha nem a lakásban tartott kedvencekről van szó).
  • A segítségével módosítható a talaj pH-értéke – csökkenti a talaj savasságát. A fahamu pH értéke ugyanis 10-13 közé esik, vagyis erősen lúgos, ezért alkalmas a savanyú talajok mészpótlására. A savanyú talajok javításához 3-4 héttel a vetés előtt 1m2-re kell 10 dkg-nyit egyenletesen kiszórni, bedolgozni.
  • Télen alkalmas az utak, járdák jégmentesítésére.
  • Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

kertészkedés

A fahamu használatánál mindig tartsuk szem előtt a mértékletességet – fotó: pixabay.com

A fahamu felhasználása a kertben

A fahamu természetes műtrágya, aminek a kijuttatandó mennyiségét mindig a kert talajának kémhatása, illetve a növények igényei szabják meg.

Növényeink közül a meszes talajt kedveli a rózsa, a levendula, a mandula és a füge. A veteményeskertben a legjobban a cukkini, és a gyökérzöldségek esetében lehet hatékony.

Viszont a borsó, a bab, a rhododendron, az azálea, a hortenzia, a magnólia, a tuják, a fenyők és a kökény nem kedveli.