Hiába nőttek az alkalmi munkabérek az utóbbi időben, így is komoly gondot okoz a szüret a szamócásoknak, hiányoznak a napszámosok – írja a Népszava. Itthon a szamócaföldeken a hazai közmunkásbér dupláját is meg lehet keresni, de még ez is jóval kevesebb annál, mint amit Nyugat-Európában fizetnek ki.

A hazai óradíjak körülbelül 800-1400 forint között mozognak, míg Ausztriában vagy Németországban 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak az idénymunkások, amivel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni – mondta Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a hazai évi átlagosan 10 ezer tonnás szamócatermés betakarítása. Van olyan termelő, aki emiatt hagyott fel a növény termesztésével. Azért is különösen nehéz a szamócatermelőknek munkást találni, mert a legtöbb kertészeti ágazathoz képest is csak rövid időre képesek foglalkoztatni az alkalmi munkásokat.

szamóca

Egyre nehezebb alkalmi munkást találni – fotó: Mészáros János/MTI

A szomszédos országokból is jöhetnének vendégmunkások, de a szakember elmondása szerint Ukrajnából inkább Lengyelországba mennek a munkások, Romániából és Szerbiából pedig meg sem állnak Nyugat-Európáig. A közmunkások sem enyhítik a munkaerőhiányt, mert sokan közülük nem rendelkeznek a szamócaszedéshez szükséges minimális ismeretekkel sem.

Apáti Ferenc szerint nem valószínű, hogy a következő években javulni fog a munkaerő helyzet, ezért előbb-utóbb béremelésre lesz szükség a munkaerőért folytatott kiélezett verseny miatt, ami meg fog látszani a szamóca árában is.