Napjainkban a permetlé tartályok műanyagból készülnek. A következő figyelmeztetés csak azoknak szól, akiknek még rézből készült permetezőgépe van. Ugyanis a mészkénlé a rezet kimarja. Ezért csak ónnal bevont tartályokat alkalmazzunk. A törzsoldatot – kevés olajjal leöntve védjük a levegővel való közvetlen érintkezéstől – tárolhatjuk a nyári permetezésig 0,5-1 %-os hígításban. Újabban a mészkénlé a Tiosol Kft. gyártásában 1, 5, 10, 20 literes kiszerelésben került forgalomba, amihez a főzéssel bíbelődni nem akarók is hozzájuthatnak.

A másik, természetes kertben is használható lemosószer a bordói lé 2 %-os hígításban. A bordói levet rézgálicból és mészből készítjük: 2 kg rézgálicot 50 liter vízben feloldunk. Egy kg égetett meszet kevés  vízzel megoltunk, felhígítjuk és egy 100 literes hordóba 50 literre feltöltjük. Folyamatosan, keverve öntjük rá a már feloldódott 50 liter rézgálicos oldatot. Ha  oltatlan meszünk nincs, akkor a szalonnás mészből 2 kg szükséges. Ha az összekevert oldatba mártott lakmusz (piros) papír megkékül, akkor már jó. Amennyiben még piros marad, akkor addig adagoljuk a meszet, amíg megkékül. Alma, körte varrasodása, szilvalevél vörösfoltossága, levéllikasztó gomba ellen védekezhetünk vele.

A rovarkártevők áttelelő alakjait – pajzstetveket – olajos permetezőszerrel – Agrollal – a természetes kertben is gyéríthetjük lemosó permetezéssel.

 

Dr. Győrffy Sándor