Néhány évtizeddel ezelőtt még az érett paradicsom színe kizárólag piros piros vagy sárga lehetett. Az utóbbi időben viszont egyre több lila bogyójú paradicsomfajta jelenik meg a világban, amelyek iránt magas és egyre növekvő kereslet tapasztalható.

A közelmúltban a kanadai Red Sun Farms vállalat „Empress" (császárnő) néven piacra dobott egy újabb, lila bogyójú üvegházi paradicsomfajtát, amely forgalmazási engedélyt kapott az USA területére, és hamarosan várható a kanadai forgalmazás engedélyezése is.

Egyre népszerűbb a lila bogyójú paradicsom

Egyre népszerűbb a lila bogyójú paradicsom – Fotó: Shutterstock

Az új fajta egyedülálló egészségügyi előnyökkel, azaz magas tápértékével, ásványi-anyag és vitamintartalmával, valamint egészségmegőrző hatásával tűnik ki.

Amint Harold Paivarinta, kereskedelmi igazgató elmagyarázta, a lila szín a növény magas antocián tartalmát jelzi, amelyet a nemesítők az oroszlánszáj virág két génjének génszerkesztés útján történő beépítésével értek el.


Mindemellett az új fajta megőrzi a hagyományos üvegházi koktélparadicsom klasszikus ízét, állagát és állagát, de az Empress különösen ajánlható azoknak a fogyasztóknak, akik extra adagú tápértéket keresnek.

A próbatermesztést követően, már ez év április végétől megkezdődik a fajta kereskedelmi betakarítása, amely várhatóan novemberig tart. A magas keresletre való tekintettel 13.000 palántát már házi kertek tulajdonosainak is értékesítettek.

Forrás: freshplaza.de