A Dolina Kft. patinás cég, hiszen Farkas László az édesapja nyomdokain építette a vasas, kovács birodalmat. Negyven évvel ezelőtt még kisszövetkezetként jött létre a cég Albertirsán, amely 1991. év végén alakult családi vállalkozássá. Kezdetben főként építőipari gépek és gépalkatrészek gyártásával, javításával foglalkoztak, majd a tevékenységüket 1995-től ipari, és mezőgazdasági láncok gyártásával bővítették. Felismerve, hogy közvetlen vonzáskörzetükben nincs tűzihorganyzó szolgáltatás, így 2003-ban a Széchenyi Terv keretében nyert támogatás segítségével felépítettek egy tűzihorganyzó üzemet. Az üzem beindításával lehetővé vált a foglalkoztatott létszám bővítése, az árbevétel növelése.

Tartós piacon maradásukat biztosítja az egyedi gépegységek, alkatrészek, szerszámok speciális igényeket rugalmasan kielégítő gyártása. A saját fejlesztésű faapríték kazánok gyártását 2008-ban kezdték meg. A teljesen automatizált kazánok minimális emberi beavatkozást igényelnek, amiket a PLC vezérlésnek köszönhetően bárki könnyen kezelhet. A kazántestre 5 év, míg az elektromos berendezésekre 2 év garanciát vállalnak. A fejlesztésekkel az a céljuk, hogy a gázt kiváltsák mind a lakossági, mind a nagyobb, biomassza felhasználású fűtőberendezés gyártásával. Ennek szellemében alkották meg IRSA-THERM márkanév alatt az automata faapríték kazánjaikat.

dolina

A vállalkozás elődje már 40 évvel ezelőtt létezett – fotó: Agroinform.hu

Farkas László azonban nem csak a vassal foglalkozik, amióta világ a világ, mindig volt kiskertje. Jelenleg egy hektárnyi szőlő és gyümölcsültetvényt gondoz, ahol az ültetvények tavaly

száz százalékosan tavaszi fagykárt szenvedtek annak ellenére, hogy minden hagyományos védekezést alkalmazott.

Füstölt szalmabálával, fagyvédő öntözést hajtott végre, de semmi sem segített. A veszteség következtében kereste, kutatta azt a megoldást, hogyan lehetne megvédeni az ültetvényét a tavaszi faggyal szemben, de nem találta meg a számára elfogadható megoldást.

Egyetlen, propángázzal működő gép keltette fel a figyelmét, amely a gázzal melegített meleg levegőt fújja szét az ültetvényekben. Ez azonban igen drága mulatság, egy hektárra 200-300 ezer forint költség rakódik, s a gép is eléggé drága, hiszen 5 millió forintba kerül.

Mivel a cégben korábban is gyártottak már szalmatüzelésű kazánokat, ezért Farkas László úgy gondolta, kihasználja az ilyen kazánok egyetlen hátrányát, nevezetesen, hogy rettenetesen tudnak füstölni, és ezt a hátrányt előnyre fordítja.

Így jött az ötlet, hogy a szalmabálás kazánt, traktorral vontatható szerkezetre telepítse.

A kardántengely segítségével hajtja meg a ventilátort, amely szétfújja a füstöt és a meleg levegőt az ültetvények között. A meleg levegő a fagy ellen véd, míg a füst nem engedi „elszökni” a talaj melegét. Persze, probléma mindig adódik, jelen esetben az, hogy az esetlegesen kipattanó szikra ne gyújtsa fel a gyümölcsöst. Ezt a problémát Farkas László úgy oldotta meg, hogy vizet is permetez a meleg levegővel, ami meghozta az igazi sikert, s így született meg a Köd-Sárkány.

Ahol idén használták a gépet, ott teljes mértékben sikerült megelőzni a fagykárt – fotó: Agroinform.hu

A befecskendezett víz hatására ugyanis megnőtt a levegő páratartalma, ami nagyon fontos a fagy elleni védekezésben, mert az alacsony relatív páratartalom jelentős mértékben növeli a fagyveszélyt. A porlasztott víz továbbá megnöveli a kifújt, füstös meleg levegő térfogatsúlyát, következésképpen az szétterjed az ültetvényen, akár egy ködpaplan. A derékmagasságban szétterjedt füstös, párás levegő pedig jól véd a kora hajnali hideg ellen.

Arról már Glattfelder Béla, a Nemzeti Biomassza Szövetség elnöke tájékoztat, hogy a Köd-Sárkány minden eddigi védekezést felülmúlt, mert

az idén tavasszal már nem volt fagykár azokban az ültetvényekben, ahol a gépet „bevetették”.

Maga a gép több méretben készül, a legnagyobb kapacitású kazántérbe a körbála is egyben befér, míg 300 liter vizet porlaszt el. A körbála helyett bármilyen más tüzelőanyag is felhasználható. A begyújtást követően két-három perc múlva már jön a meleg levegő, a füst, és a vízpára, s egy-egy körbála 5-6 órán keresztül ég.

A nagyteljesítményű berendezés 8-10 hektáron képes megoldani a védekezést. A Köd-Sárkányt már több gazdálkodó is kipróbálta, mégpedig teljes sikerrel. A dolinánál közben elkezdték fejleszteni a berendezés telepített változatát is, amit Köd-Gombának fognak hívni, s amely 3 ezer négyzetméternyi területet lesz képes megvédeni.

Ami költségeket illeti, maga a Köd-Sárkány 3 millió forintba (+ áfa) kerül, a Köd-Gomba 700-800 ezer forintért lesz megvehető. A tüzelőanyag és a víz ára sem fosztja ki a gazdát. Ezekhez a gépekhez pályázat is elérhető (VP3-5.1.1.1-16, akár 60 százalékos a támogatottság), s igénybe vehető a Merkantil Bank kedvező hitelkonstrukciója. Az előzetes felmérések szerint a magyar igény legalább 3-400 darab, de külpiacokon is tervezik értékesíteni.

A Köd-Sárkány működése:
• A forró füstgázt szívja a ventilátor
• Hideg levegővel keveri és hűti a gép oldalát
• Égéshőt termel: kb. 60-65 fok a kifúvónál
• Kifúvás kb. 30 méterre mindét oldalra
• Ezzel melegíti és keveri a levegőt
• Kifújt meleg levegőbe vizet porlaszt, növeli a fajsúlyát
• Szétterülő pára + füst + meleg levegő biztosítja a védelmet

A Köd-Sárkány alkalmazása:
• Amikor hőmérséklet 0,5°C alá csökken vagy
• relatív páratartalom 85% alatt
• 60 méteres fordulókkal kell haladni (előre megtervezni)
• 7-10 percenként kell visszaérni 
• Gyors utántöltés, max.10 perc, inkább többször (segítő, tüzelőkészlet)
• Pirkadat előtt van a leghidegebb
• Gyepszintet alacsonyan kell tartani (nagyobb teljesítmény, kisebb lehűlés érdekében)

Kapcsolattartás: dolina@t-online.hu, Farkas László ügyvezető igazgató: 30/934-0050.