Varga Marianna okleveles kertészmérnök, teaszakértő szerelemgyereke a Dunakanyarban megbúvó teaültetvény, Magyarország első látogatható teakertje. A Kamélia kertben egy régi álom valósult meg, számos teacserje található itt, továbbá teakóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal várja a látogatókat a „Magyarország teanagykövete” megtisztelő cím büszke tulajdonosa.

Varga Marianna okleveles kertészmérnök, teaszakértő

Varga Marianna okleveles kertészmérnök, teaszakértő – fotó: Kamélia Kert

Milyen indíttatást adott a MATE a növénytermesztési karrierjében?

– Kertészmérnökként végeztem a MATE jogelőd intézményében. Volt egy felvehető tantárgy, a Trópusi növények termesztése, amit nagyon szerettem. Az ehhez a kurzushoz kapcsolódó füzetemet és jegyzeteimet a mai napig féltve őrzöm. Azóta is érdekelnek a mediterrán és trópusi növények. Nyaralásaim alkalmával mindig meglátogatok egy-egy olyan ültetvényt, ahol van tea-, kávé-, banán-, narancs- vagy akár ananásztermesztés.

Borászként kezdte. Innen milyen út vezetett a teáig?

– Borászatban csak rövid ideig dolgoztam. Sokszor vezettem pincetúrát és borkóstolót, amit szerettem, az ott szerzett tapasztalataimat pedig most tudom kamatoztatni a teakóstolások során. A tea Londonban töltött éveim alatt került az első helyre az életemben, hiszen ott kiváló teákat volt lehetőségem kóstolni, és elsőrangú mesterektől tanulhattam a teákról. A britek teaszenvedélye hamar magával ragadott. Hat évig dolgoztam itt egy nagy múltú teakereskedésben. Minden, amit a valódi teákról, teakultúrákról tudok, ott ivódott belém. Többek között Giles Hiltont is a mestereim között tudhattam, aki számtalan teakönyv szerzője és évtizedek óta teabeszerző mesterként járja a világot. A világ minden tájáról érkező (japán, kínai, indiai, thai) munkatársakkal dolgozhattam együtt, akiktől szintén rengeteget tanultam az ott töltött éveim alatt.

Mivel viszont sosem lehet eleget tudni a teáról, a UK Tea Academy hallgatójaként és a European Speciality Tea Association tagjaként, folyamatosan képzem magam. Elvégeztem Londonban egy teatermesztési mesterképzést, Hollandiában és Skóciában pedig sikeres európai teatermesztőktől lestem el a termesztés és a feldolgozás gyakorlati csínját-bínját.

Meséljen egy kicsit a kezdetekről! Hogyan indult a Kamélia kert?

– A teakert egy régi álmom volt, egy helyszínt szerettem volna, ahol tudok kóstolót, workshopot tartani, és ahová ültethetek teacserjéket. Nem volt könnyű a megfelelő telek megtalálása, így végül csak 2021-ben sikerült megnyitnom a kertet. Voltak negatív visszahangok, ellendrukkerek is, de a közvetlen környezetem, a szűk családom támogatott. Nekem csak ez számított.

teakert

A teakert 2021-ben nyitott meg – fotó: Kamélia Kert

Honnan a név?

– A név a teacserje latin nevének magyarosított verziója. A Camellia sinensisből találtam ki, hogy ha már magyar tea, legyen a neve is magyarul Kamélia.

A Kamélia kert weboldalán olvasható „A tea magyarul” szlogen azt sejteti, hogy az itthon termesztett tea más, mint a többi. Miben más a magyar tea?

Két jelentése is van a szlogenemnek. Egyik, hogy „Kamélia” a tea neve magyarul, vagyis magyar földben termesztett teára utal. A másik pedig az, hogy a teáról mesélek és oktatok magyarul, vagyis közérthető nyelven, nemcsak szakmabelieknek, hanem széles rétegnek, fogyasztóknak, teakedvelőknek.

Amiben más, hogy ez a legfrissebb tea, amit itthon kóstolhatunk. Tudni kell, hogy a fehér vagy zöld teák frissen, röviddel a szedés után a legfinomabbak. Egy éven belül el is kell fogyasztani őket. Nálam ezeket a kertben szedés után 2-3 nappal már kóstolhatják a vendégek. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy teljesen vegyszermentes, fenntartható kertben termesztem. Esővízzel locsolok, valamint mulcsozom és zöldtrágyázom az ültetvényt. Még gyomírtót sem használok sehol.

Mennyire alkalmas az itthoni klíma a teatermesztésre, és miért épp Vácon található a kert?

– A klíma egyre alkalmasabb, gondolok itt az enyhe telekre, a meleg nyarakra, ami egyre több mediterrán növénynek enged teret itthon. Gond lehet a kevés csapadék, de ez sajnos egyre több országban jelen van, globális probléma, úgyhogy ezt nem nevezném egyedi kihívásnak. A váci kertet hosszas keresgélés után találtam meg, mivel sok szempontnak kellett megfelelnie. Olyan helyre volt szükségem, ami könnyen megközelíthető, közel van a fővároshoz, de mégis vidéken, eldugott, nyugodt helyen található, távol az utaktól. Fontos volt, hogy legyen lejtős, jó fekvésű a teának, legyen öntözhető és a talaja is alkalmas legyen termesztésre. Így találtam meg a váci Törökhegyen ezt az eldugott telket. Csak fél órára található Budapesttől, mégis tiszta környezetben, az utaktól távol, örökpanorámás kilátással és nem utolsó sorban a Dunakanyarban van. Szomszédunk is csak egy van. A madárcsicsergésen kívül mást nem hallok, amikor napközben a kertben vagyok.

tea

A fehér vagy zöld teák frissen, röviddel a szedés után a legfinomabbak – fotó: Kamélia Kert

Azon kívül, hogy a hazai termékek vásárlása egyértelműen kívánatos, miért válasszuk a magyar teát?

– A teatermesztés még kísérleti fázisban van, tehát forgalomban egyelőre még nem kapható magyar tea. Azok, akik érdeklődnek a téma iránt, eljöhetnek a teakertbe egy teakerti sétára és kóstolóra. Ott a helyben termett magyar teával kínálom őket. Nagyon értékelik a vendégek, hiszen ilyet biztos, hogy sehol máshol nem tudnak kóstolni, csak nálam.

Vannak esetleg nemzetközi megmérettetések, ahol az ön teája már helyt állt? Nemzetközi viszonylatban mennyire lehet jelentős a magyar tea?

– Európa-szerte már elég sok országban kísérleteznek teatermesztéssel, sőt, Hollandiában és Skóciában már forgalomban van az ott termett tea. Ez igen inspirál és motivál engem is. Jártam is náluk továbbképzésen és tartom velük a kapcsolatot. Én még mennyiségben ettől messze állok, hiszen egyedül vagyok, nem egy nagy cég vagy befektetők állnak mögöttem. De kitartó vagyok, így bármit tartogathat még a jövő.

Mit jelent Magyarország teanagykövetnek lenni?

– A titulust attól a holland nemesítőtől kaptam, akinek ezt az itt ültetett hidegtűrő teát köszönhetjük. Ő keresett meg kertészmérnök teaszakértőket több európai országban, hogy próbáljuk ki a teát a saját országunkban, teszteljük a növényt, hogy mit bír, hogyan érzi itt magát. Így lettünk az ország teanagykövetei. Boldogan elvállaltam ezt a feladatot, hiszen hajtott a szakmai kíváncsiság.

Mire számítson az, aki ellátogat a Kamélia kertbe?

– Minden vendégemnek teakóstolóval egybekötött teakerti sétában lesz része, a szabadban, gyönyörű, nyugodt, zöld környezetben, távol a város zajától. Először teszünk egy sétát a kertben, megnézzük a teanövényeket, majd a kis ház tágas teraszán helyet foglalva megkóstoljuk a magyar teát és más, Európában termesztett teát, amit sehol máshol nem kóstolhatnak a látogatók.

Tud esetleg olyan teával kapcsolatos gyakori tévhitről, amit itt most el tudnánk oszlatni ebben az interjúban?

– Persze, sok ilyen van. Ha például valaki azt mondja nekem, hogy nem szereti a zöld teát, egyből tudom, hogy túláztatja vagy túl forró vízzel készíti, ettől keserű lesz. Hiszen kiázik a sok csersav a teából. Vagyis legtöbben az áztatási időnél rontják el. Zöld teát csak rövid ideig, maximum 1-2 percig szabad áztatni, hűvösebb, 80 fokos vízzel. Így lesz üde, frissítő, illatos teánk, nem pedig keserű, csersavas.

A fekete tea jobban bírja a hőt és a hosszabb áztatást is, vagyis a legnagyobb tévhit, hogy egyformán kell elkészíteni a különböző teatípusokat.

tea

A zöld teát csak rövid ideig, maximum 1-2 percig szabad áztatni, hűvösebb, 80 fokos vízzel – fotó: Kamélia Kert

Teavásárlás során mire figyeljünk oda?

– Ha igazi élményre vágyunk, csakis szálas teát vegyünk. Már a látványa is feltölt, ahogy a meleg vízben kinyílnak a szép, egész levelek. Ízben is sokkal többet nyújt, mint egy töredezett levelekkel megtöltött filter. Az ép, egész levelekből készített tea virágos vagy gyümölcsös ízjegyekkel bír, édeskés utóízzel.

Van kedvenc teája?

– Jelenleg a tajvani oolongokat kedvelem leginkább, de ez nálam mindig évszaktól, időjárástól függ.

Vannak esetleg szálak, melyek még a MATE-hoz kötik?

– Igen, büszke vagyok arra, hogy visszahívtak oktatni. A Csokoládé, Kávé, teakészítő mesterképzésen oktatok teatermesztést és a tea kisüzemi feldolgozását, amit nagyon élvezek, és mindig nagy örömmel megyek vissza az egyetemre előadást vagy gyakorlatot tartani.

Már négy különböző karon is lehet a teát szakdolgozat témának választani, így önkéntes alapon külső szakmai konzulensként segítem azokat a hallgatókat, akik ezt a témát választják. Idén diplomázik a hatodik „diákom”.

Miért javasolná a MATE-t a most felvételi előtt álló diákoknak?

– Aki szereti a természetet vagy annak bármelyik szegletét, jó szívvel ajánlom a MATE-t, mert itt a sok új ismeret közül olyan új szenvedélyre lelhet, amit most még elképzelni sem tud.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.