Megfázás, influenza, gyulladás, magas vérnyomás. Ez csak néhány példa a megszámlálhatatlan panasz közül, amire a homoktövis gyógyír lehet, azonban hazánkban meglehetősen kis területen foglalkoznak a termesztésével – írja a delmagyar.hu.

A hírportál interjút készített egy balástyai házaspárral, akik két hektáron termesztik a növényt. Kiderült, évente 15-20 tonna gyümölcsöt szüretelnek, aminek egy részét kénytelenek a nemzetközi piacon értékesíteni.

homoktövis

A homoktövis ötször több C vitamint tartalmaz, mint a citrom – fotó: Pixabay

Kiss László elmondta, hazánkban jóval kisebb a kereslet a homoktövis termékek iránt, mit a többi uniós országban, ezért a magyar termés 90%-át feldolgozatlanul exportálják, főleg a skandináv országokba. Ott aztán többféle terméket gyártanak belőle és úgy árusítják. Szerinte a kisméretű gazdaságoknak nehéz a nemzetközi piacra betörni, ezért összefogással próbálnak meg hosszútávon költséghatékonyan termelni.

A homoktövis első termésére 4 évet kell várni és ezután minden második évben terem. Év közben nem igényel különösebb törődést, a betakarítás viszont már nehezebb munka. A homoktövis bogyók rendkívül sérülékenyek, ezért a termős hajtásokat óvatosan, egyben kell levenni, de még így is sok kárba vész. Tovább nehezíti a szüretet a növény hatalmas tüskéi, amelyek ráadásul a dupla kesztyűt is képesek átszúrni.

A gyümölcs hirtelen érik, ezért egyszerre nagy mennyiséget kell gyorsan szüretelni és szedés után szinte azonnal a fagyasztóba helyezni. Erre azért van szükség, mert a gyümölcs rendkívül gyorsan erjedésnek indul - mesélte Kiss László.

László felesége, Kiss-Kovács Orsolya megtanulta számtalan módon feldolgozni a növény termését. A legelterjedtebb termék a préselt homoktövis velő, amelyből ivólé készíthető. A gyümölcshúson kívül, a növény többi része is felhasználható. Készül belőle például magolaj és tea is.