Hazánkban az elmúlt években sikerült csökkenteni a mezei pocok populációt, ám idén újra elszaporodtak. Ennek kedvezett az időjárás is, a forró csapadékmentes augusztusnak és az elhúzódó nyárutónak köszönhetően jóval több pocok fog áttelelni a magyar gazdaságokban – írja a Magyar Nemzet.

Amíg korábban a rágcsálók csak a szántóföldeken okoztak fejtörést a termelőknek, idén egyre több pocok várja a telet a gyümölcsösökben.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke szerint is az egyik oka a rágcsálók elszaporodásnak egyértelműen az időjárás. A Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, a nyár végi és az őszi csapadékmentes idő miatt a rágcsálók kényelmesen befészkelhették magukat a kiszáradt földbe.

mezei pocok

A mezei pockok csak az őszi-téli időszakban okoznak kárt a gyümölcsösökben – fotó: Pixabay

Az időjárás mellett a másik oka az állatok elszaporodásának az lehet, hogy a hatóságok több olyan szer engedélyét is visszavonták, amelyekkel korábban hatékonyak tudtak védekezni a pockok ellen. Jelenleg ezek a szerek csak akkor használhatók, ha a gazda külön engedélyt kér.

A pockok nyáron is jelen vannak a gyümölcsösben, ám ekkor találnak más táplálékot és nem jelentenek veszélyt a növényekre. Az őszi, téli időszakban viszont csak a fák gyökereivel tudnak táplálkozni. Ledó FerFenc szerint a fiatal gyümölcsösök vannak leginkább veszélynek kitéve.

Egy régi gyümölcsösben a fák kiterjedtebb gyökérzettel rendelkeznek, amiben a rágcsálók összességében nem tudnak akkora kárt tenni. Egy fiatalabb gyümölcsös esetében viszont a pockok a gyökérzet akár 12-20 százalékát is megrágcsálhatják a tél folyamán, ami jóval komolyabb kártétel.

A FruitVeb elnöke hangsúlyozta, a gazdálkodóknak nem csak a rágcsálók miatt Fkell aggódniuk. A csonthéjas gyümölcsösökben egyre nagyobb probléma a cserebogarak elterjedése. A pockok és a cserebogarak együttes elszaporodása már jelentős kárt okozhat az érintett gazdaságokban.

harlekin katica

A harlekin katicák hétpettyes társaikkal ellentétben nem a biológiai védekezés résztvevői – fotó: magyarnovenyorvos.hu

A rágcsálókon és a cserebogarakon kívül évről évre a hideg beköszöntével két rovar jelenik meg tömegével a gyümölcsösökön: a harlekin katicák és a márvány poloskák.

Nincs olyan zöldség- vagy gyümölcsfaj hazánkban, ami ne érezné meg a túlszaporodott rovar jelenlétét. Rontják a termés minőségét és a tárolhatósága is lerövidül. A legnagyobb gond, hogy ahol már korábban kialakult az integrált biológiai növényvédelem, a termelők kénytelenek ismét kémiai szerekhez nyúlni a poloskák jelenléte miatt – mutatott rá Ledó Ferenc.

A rovarok egyre korábban lepik el hazánkat – fotó: magyarnovenyorvos.hu

Az invázió pedig évről évre korábban kezdődik. Három-négy évvel ezelőtt szeptember végén, október elején bukkantak fel tömegesen a kártevők a földeken, idén már augusztusban megjelentek.

A Poloskák a borászoknak is egyre nagyobb bosszúságot okoznak, mivel ha a szüret folyamán a fürtökön maradt bogarak a présbe kerülnek, jellegzetes szagukkal elrontják a bor ízét.