A termelői költségek növekedésének egyik legnagyobb vesztese a spanyol mandarin lett. Mivel a citrustermelők nem tudják már a vásárlók terhelni a megugrott termelési költségeket, így visszaszorulóban van a spanyol mandarintermelés. Ugyanez igaz az egyéb citrusfélékre, a narancsra és a citromra egyaránt.

Egyre rosszabb a helyzet

Nehéz helyzetbe kerültek a citrustermelők Spanyolországban. A világon a második legtöbb terméket hozó mandarinültetvények művelői egyre inkább kiszorulnak az exportpiacról. A legfrissebb adatok alapján a spanyol mandarin termelése nagymértékben visszaesett. Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának előrejelzése szerint az uniós mandarintermelés 5 százalékkal csökkenhet a 2022-2023-as gazdasági évben. Ez pedig mutatja, hogy milyen nehéz helyzetben is vannak a félsziget citrustermelői.

A citromot, narancsot, mandarint tekintve Spanyolországban 10 százalékos csökkenés várható, míg Olaszországban nem számíthatunk nagy változásra. Az Európai Biztosság adatai alapján Spanyolországban a mandarin ára 34 százalékkal emelkedett tavaly október és december között, mindezt a 2021-es adatokhoz mérten.

Az ok a túlzott költségnövekedés

A Spanyolországban tapasztalható visszaesés összefüggésben van azzal, hogy az ottani termelők már nem bírják finanszírozni az emelkedett árakat. Ezt nem tudják és nem is akarják a fogyasztókra terhelni. Az ország legnagyobb termelői körzeteiben az előállítási költségek az elmúlt 12 hónapban jelentősen megemelkedtek. Ide tartozik a műtrágya, valamint az energia ára is. A tavalyi évben általában 50, illetve 70 centtel kellett számolniuk azoknak a termelőknek, akik citrusfélékkel foglalkoztak. Ez közel 100 százalékos növekedést jelent, amit képtelenség lenne a vásárlóknál érvényesíteni - írja a Világgazdaság.

Ehhez hozzájön, hogy tavaly április közepe után folyamatosan az időjárással kellett harcolniuk, főként a déli és a délkeleti területeken. Az özönvízszerű esőzések főként a citrusokat károsították, de nagy hatással volt a sok eső a mandula- és az olívaültetvényekre is.

Gyengült a belpiaci pozíció is

A spanyol vámhivatal adatai alapján 2022 első tíz hónapjában 772 millió euró értékben érkezett marokkói zöldség és gyümölcs az országba. Ez közel 20 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az import összességében is növekedett tavaly. Október végéig bezárólag 2,06 milliárd euró értékben vittek be a spanyolokhoz zöldséget és gyümölcsöt EU-n kívül országból.

Az EU27 országai összesen 990 millió euró értékben szállítottak Spanyolországba különféle zöldségeket és gyümölcsöket. Ez 15 százalékos bővülést jelent 2021-hez képest. A legnagyobb beszállító Franciaország volt, ahonnan 30 százalékkal több terméket vittek át a szomszédos országba.

Meghatározó szerepe van a spanyol mandarinnak a világpiacon

Az exportpozíció gyengülése érzékenyen érinti a félsziget lakosságát és gazdaságát, pedig hazájuk a világ legnagyobb mandarintermelő országok egyikének számít. A FAO által közölt adtok alapján 2019-ben a második helyet foglalták el a maguk 1,8 millió tonnás termelésükkel. Ez a kínai mennyiség kevesebb mint egytizede. A legtöbb mandarint exportálók között viszont hatalmas előnnyel Spanyolország lett az első, hiszen nagyjából 1,4 millió tonnát szállítottak belőle külföldre.

Az export csökkenése azonban nincsen hatással hazánkra. A KSH adatai szerint Magyarország mandarin behozatal 1 százalékkal tudott növekedni, így 4,22 ezer tonnára bővült 2022 első tíz hónapjában az előző évhez képest. Az árak viszont növekedtek, hiszen a Budapesti Nagybani Piacon a nagykereskedelmi ár 17 százalékkal növekedett, ami kilónként 735 forintos átlagárat jelent. A kisebb típusoknál azonban még ennél is nagyobb emelkedés történt, hiszen 56 százalékot növekedett a klementin ára. Jelenleg ezért a fajtáért 680 forintot kell kiadnunk.

Felgyorsult áremelkedés

Az USDA adatai alapján az EU citromtermése az előző szezonhoz képest 9 százalékkal csökken, ez nagyjából 1,56 tonnát jelent. Spanyolország egyelőre uralja az uniós piacot, hiszen a termelés 65 százalékát ők adják, azonban a csökkenés itt is látványos. Úgy tűnik, hogy ebben a szezonban 10 százalékkal kevesebb termés várható. A nehéz helyzetet jelzi, hogy Olaszországban és Görögországban növekedésre számítanak. A citrom árának emelkedése Spanyolországban 37 százalékos, az ár kilónként 1,24 euró.

A citrusfélék termésmennyiségét tekintve Spanyolországban ebben a szezonban 10 százalékos csökkenés várható - fotó: pexels.com

A citrom és a narancs árának növekedésének oka az uniós szigor. A hirtelen szabályváltoztatások gondot okoztak a citrusfélék dél-afrikai importjában. Itthon október végéig 3 százalékkal, 13,3 ezer tonnára nőtt a behozatal, a nagykereskedelmi ár pedig 14 százalékkal volt magasabb 2021-hez képest - írja jelentésében az AKI.

Gondban vannak a narancstermelők is

A legnagyobb mértékben a narancstermelésben kell számítani csökkenésre. Az előrejelzés szerint az EU-ban megtermelt mennyiség 13 százalékkal, nagyjából 5,85 millió tonnára esik vissza ebben a szezonban. Spanyolországban 20 százalékkal kevesebbet termelhetnek meg idén, viszont az olaszoknál nem kell lényeges változással számolni. Az EB szerint az árak szintén nem túl kecsegtetőek, hiszen egy év alatt 17 százalékkal emelkedett meg a narancs ára. Kilogrammja így jelenleg 66,6 eurócent.