Pillanatkép a XVII. Syngenta országos borversenyén – fotó: Syngenta

Mint beszámoltunk róla, idén is megtartotta országos borversenyét a Syngenta. Immár a tizenhetediket. A badacsonyörsi Varga Pincészet, a szekszárdi Schieber Pincészet, a bölcskei Tomolik Pincészet és a tarcali Tokajicum Borház borai kapták a SynVino-díjakat. Képviselőikkel a díjátadó után beszélgettünk.

VARGA PINCÉSZET, BADACSONYÖRS – Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát, 2016

A klasszikus szőlőfajtát vadonatúj módszerrel termesztik

A pincészet 1993-ban kezdte működését, amikor Varga Péter tulajdonos megvásárolta a Badacsonyi Állami Gazdaságot ­– kezdte cége bemutatását Varga Máté szőlészeti ágazatvezető. A fejlesztések révén az akkori 200-250 ezer palackról 2016-ra 15 millióra növelték a teljesítményüket.

Varga Máté szőlészeti ágazatvezető: a saját területünkön, a saját szőlészeti technológiánkkal termelt szőlőből készítjük a prémiumkategóriás Aranymetszés termékcsaládunk borait – fotó: Agroinform.hu

Jelenleg 200 hektár saját szőlőterülettel rendelkeznek. A Badacsonyi, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred–Csopaki borvidékeken gazdálkodnak, de Eger környékén is vannak ültetvényeik. Ezenfelül csaknem kétezer hektárról vásárolnak szőlőt.

Kizárólag a saját területükön, a saját növényvédelmi eljárásukkal és a saját szőlészeti technológiájukkal termelt szőlőből készítik a prémiumkategóriás Aranymetszés termékcsalád borait. 2016-ig öt termék tartozott ide. A fogyasztói igényeknek igyekeztek megfelelni, amikor a komolyabb, testesebb, érleltebb borokat tavaly kiegészítették a frissebb, üdébb, gyümölcsösebb, reduktívabb Aranymetszés Friss Irsai Olivérrel, a Friss Olaszrizlinggel, illetve a Friss Kékfrankos Rozéval is. Az Aranymetszés termékcsaládból körülbelül 100 ezer palack készül évente.

A 15 millió palack összmennyiség csaknem 95 százaléka belföldi fogyasztásra kerül. Gyakorlatilag mindegyik nagy multinacionális kereskedelmi cég polcain ott vannak a boraik. Ezenkívül sok étteremnek, szállodaláncnak is szállítanak.

A dolgozói létszámuk 196. A szőlészeti munkacsúcsok idején alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Maguk is tapasztalják, hogy egyre kevesebb az a hathatós segítség, amelyre minden alkalommal számíthatnak. Épp ezért igyekeznek minél több „gépesítést belevinni” a szőlőművelésbe, tehát olyan szőlészeti technológiákat építenek be, amelyekkel adott esetben mellőzhetik a kézimunkát. A 200 hektáros ültetvényük 80 százalékán már évek óta kombájnnal szüretelnek. Csak a magasabb minőségű, későn érő fajtákat szedik kézzel.

A SynVino-díjas boruk a 2016-os évjáratú Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát. Különleges szőlészeti technológiával termelt, kései szüretelésű szőlőből készült. A szőlőt klasszikus, magas minőséget adó területen, de egy vadonatúj módszerrel termesztették. Ennek lényege, hogy teljes éréskor elvágják a szálvesszőket, így megszűnik a kapcsolat a fürt és a gyökérzet között, tehát nincs lehetősége a növénynek a tápanyag-visszaszívásra. Ezáltal az ízek intenzitása fokozódik, koncentrálódik, a szemek töppednek, mazsolaszerűvé válnak. 20-25 ezer palackot állítanak elő az így termelt szőlőből.

SCHIEBER PINCÉSZET, SZEKSZÁRD – Solutio Perfecta Cabarnet Sauvignon, 2011

A magas minőséget csak kézi munkaerővel lehet produkálni

Szőlészetük-borászatuk 1978 óta működik, jelenleg 30 hektáron termelnek, és további 10 hektárról vásárolnak szőlőt, utóbbit elsősorban rozék készítésére használják – mondta el Schieber-Horváth Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa.

Schieber-Horváth Anita: szerencsésnek mondhatjuk magukat, mert van egy állandó, rátermett, 20 fős csapatunk, amelyet a kézi munkákra mozgósítani tudunk. Minden évben ugyanazok az emberek jönnek – fotó: Agroinform.hu

Szőlőbirtokuk a szekszárdi történelmi borvidéken, a kitűnő fekvésű Baranyavölgy-dűlőben van, ahol Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos és Chardonnay fajtákat termesztenek, környezetkímélő integrált technológiával. Három pincéből álló pincészetük háromezer hektoliter kapacitású. Zömében fahordós érleléssel előállított vörösborokat forgalmaznak, évente körülbelül 150 ezer palacknyit.

Termékeik megtalálhatók a magyarországi üzletláncok polcain. Prémiumkategóriás boraikat pedig – amelyek a teljes paletta egynegyedét teszik ki – elsősorban a gasztronómiában, illetve saját borszaküzleteikben, Szekszárdon értékesítik.

A SynVino-díjas boruk a 2011-es évjáratú Solutio Perfecta Cabarnet Sauvignon. Az akkori esztendő különösen kedvező volt számára, hiszen hosszú, meleg nyár és kevés csapadék jellemezte, viszonylag sokáig kint lehetett hagyni a szőlőt. Október végén szüreteltek, így nagyon magas, 23,5 mustfokkal került be a borászatba. Ezt követte kétéves hordós érlelés – avatott be a részletekbe.

Korábban még nem nevezték a Syngenta borversenyre, mert „most érkezett a csúcsra, most mutatja a legszebb arcát”. Színében mélyvörös, testes, érlelt vörösbor. Az aszalt szilva, a füge és étcsokoládé aromákhoz finom tölgyes, vaníliás aroma és illat társul. Tanninban gazdag, aromaképe összetett, harmonikus – jellemezte a díjnyertes bort. Ez a tétel – mivel a pincészet kiemelt prémiumbora – kizárólag csak náluk, Szekszárdon vásárolható meg.

Pincészetükben 12 állandó ember dolgozik. Ugyanakkor maguk is érzékelik, hogy a szőlészeti ágazatban mekkora probléma a munkaerőhiány. Vannak dolgok, amiket lehet gépesíteni, vagy gépesítéssel megkönnyíteni, például az elektromos metszőolló használata vagy a kombájnos szüret. Ezeket a prémiumborok esetében semmiképp sem alkalmazzák, mivel azt a magas minőséget nem tudják produkálni, mint a kézi munkaerő – hangsúlyozta. Szerencsésnek mondják magukat, mivel rendelkezésükre áll egy olyan állandó, 20 fős szüretelő, illetve metsző csapat, amelyet évről évre mozgósítani tudnak. Ők végzik januártól kezdődően a metszést, ők veszek részt a zöldmunkákban és a szüretben is. Minden évben ugyanazok az emberek jönnek.

A kérdésre, hogy ezt hogyan tudják elérni, elmondta: szőlészük Székelykakasdról származik, és – a helyi összetartás eredményeként – azok a szakemberek, akik hozzájuk mennek, szintén székelyföldiek.

TOMOLIK PINCÉSZET, BÖLCSKE – Cabernet Rozé, 2017

Majd a gyerekek vagy az unokák bővítenek, ha akarnak

Pincészetük a tolnai borvidék „egyik bástyáján”, a bölcskei Pincefaluban található – mondta el Tomolik János, a Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. tulajdonosa. 2004 óta működnek, azóta folyamatosan tart a szőlőtelepítés. Hat hektár már megvan, 2,5 hektáron pedig idén tavasszal folytatják. Úgy gondolja, hogy 15-20 hektárnál – amikor még átlátja, és olyan bort tud készíteni, amilyent szeretne – megáll.

Tomolik János: a kulturált borfogyasztás egyre inkább a gyümölcsös fehér és a rozé felé fordul –  Agroinform.hu

Mint elmondta, van egy hivatása – nemzetközi árufuvarozó 1990 óta –, és egy szenvedélye, a borászat. Most már úgy érzi, hogy a szenvedély erősebb lett, mint a hivatás, így „a borászat felé fog elmenni”. A sajáton túl még 10 hektárnyi termést is feldolgoznak, hogy kitartson a bor a következő évig. A tavaly átadott feldolgozójuk 40 hektáros kapacitású, de nem valószínű, hogy ezt kihasználnák. Majd a jövő nemzedéke, a gyerekek vagy az unokák bővítenek, ha úgy alakul.

A munkákat családi vállalkozásban maguk végzik, csupán alkalmi dolgozókat foglalkoztatnak. A zöldmunkákat, illetve a szüretet kifejezetten csak a család látja el.

Mint minden más vállalkozásban, itt is az a probléma, hogy kiöregednek azok, akik igazán értenek a szőlőmunkákhoz, és nagyon kevés az utánpótlás. Ezért amennyire lehetőségük adódik, gépesítik az egész munkafolyamatot, és csak „kimondottan azt a kézi erőt foglalkoztatják”, ami elkerülhetetlen.

A falusi turizmusban is érdekeltek – „van egy csodálatos pincefaluja a településnek, csaknem 400 présházzal” –, ennek keretében nagyon sok borkóstolót és borvacsorát tartanak. Ezenkívül a közeli városokból – Dunaújváros, Paks, Rácalmás ­­– is sok vendéglátóhely innen szerezi be a borait. Palackos bort is értékesítenek, Budapesten és Taksonyban van szaküzletük, és hamarosan Pakson is nyitnak egy vinotékát. Évente körülbelül 20 ezer palackos bort adnak el. Céljuk, hogy a folyóbor arányát csökkentsék, ezt szolgálja egy mostani pályázatuk is, „hiszen talán más értékrendet is képvisel a palackos bor”.

Bár minden borfajtát nagyon szeret készíteni, „de mint minden borásznak”, neki is vannak olyanok, amelyekkel különösen szeret foglalatoskodni. Nála ez a rozé. Már csak azért is, mert a kulturált borfogyasztás a gyümölcsös fehér és a rozé felé fordul – vörösborok terhére. A Syngenta borversenyén is egy rozéval nyertek.

A SynVino-díjas Cabernet Rozé, 2017 a leggyümölcsösebb, legharmonikusabb és a legbehízelgőbb borfajta – értékelte egyik legkedvesebb borát, amelyet a zsűri is a legmagasabb pontszámmal honorált.

TOKAJICUM BORHÁZ, TARCAL – Tokaji Aszú, 6 puttonyos, 2013-as

Aszúbor nem készül minden évjáratban

A Tokajicum Borház Kft. 2001-ben alakult. Tokaj-hegyalján 20 hektáron gazdálkodik, továbbá integrálnak is magukhoz a borvidékről felvásárolt szőlőt ­– mondta el Butella László, a Tokajicum Borház Kft. szőlész-borásza. Azonban az aszúik mindig saját termésből készülnek – emelte ki.

Butella László: állandó emberekkel dolgozunk, egész évben folyamatosan adnunk nekik munkát, és versenyképes jövedelem nyújtására is törekszünk – fotó: Agroinform.hu

A szőlőtermesztés a területek adottságait figyelembe véve, tervszerűen történik. Például több fázisban szüretelnek, egy-egy dűlőt akár négyszer is átjárnak, így válogatják az adott terméknek megfelelő alapanyagot. Jó években 30-50 mázsa terméssel számolhatnak hektáronként, de a minőségre törekszenek, nem a mennyiségre. Hogy mennyi szőlőt vásárolnak, azt mindig az adott évjárat dönti el. Csak jó minőségűről lehet szó, de szigorú ellenőrzés után megfizetik érte a megfelelő árat is.

Sokféle bort készítenek a száraz furminttól kezdve a 6 puttonyos aszúkig, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt, árban és minőségben egyaránt. Évente 150-200 ezer palack bort adnak el. Ezek megtalálhatóak az üzletláncok polcain, de éttermek, szállodaláncok is kínálják vendégeiknek. Norvégia és Csehország is felfedezte magának.

A borászat és az értékesítés területén 9, a szőlészetben pedig 11 állandó munkatárs dolgozik. A munkaerőhiány egyre nagyobb mértékben jelentkezik Tokaj-hegyalján is. Ezen úgy tudnak úrrá lenni, hogy állandó emberekkel dolgoznak, egész évben folyamatosan adnak nekik munkát, és versenyképes jövedelmet nyújtanak – avatott a részletekbe.

A SynVino-díjas borukról, a 2013-es évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúról elmondta: az aszú mindig különlegesség, nem is készül minden évjáratban. A botritisz – amely másoknál inkább átok – a Tokaj-hegyalján valóságos természeti csoda. Ez olyan íz- és aromavilágot hoz elő a szemekből, amely szinte megmagyarázhatatlan, és az embert azonnal mosolyra deríti. Pont ez a céljuk a boraikkal.

Az aszú szempontjából nagyon kevés olyan jó évjárat létezik, mint amilyen a 2013-as volt, mind mennyiségben, mind minőségben. A bogyók koncentráltsága elérte az 55-60 mustfokot. Akár azt is mondhatnánk, könnyű dolguk volt a borászoknak – jegyezte meg. Mindenesetre alátámasztja a szőlész kollégák tételét, hogy az alapanyag 70-80 százalékban eldönti a bor minőségét. Tehát minden jó bor a szőlőben születik! – tette hozzá.

A XVII. Syngenta borverseny győztesei – fotó: Syngenta