Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.

Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik. Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor igen különleges erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.

Ómar márkája, a Kvöldsól (Éjféli nap) ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, azonban még ízletesebb és egészségesebb.


Gunnarsson, aki eredetileg szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni, és 7 évvel később készült el az első receptje. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.

A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden alapanyag friss és organikus. Tanulmányok szerint a varjúbogyó, amely Izlandon őshonos örökzöld, magas flavonoidtartalommal rendelkezik, melynek antioxidáns hatása jól ismert.

Húsavik

Húsavík – fotó: Shutterstock

A húsavíki bor jótékony hatásai

A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentése által redukálja a szívbetegségek kockázatát. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, szintén elősegítve a koleszterinszint normalizálását. A rebarbarában található anyagok csökkenthetik a vérrögképződést, ezáltal minimalizálva a stroke kockázatát. Az áfonya mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt.

A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor remekül illik sajtokhoz és gyümölcsös ételekhez.

Forrás: termeszeti.hu