Vízhiány miatt ismét öntözési korlátozásokat vezettek be Huelva környékén, Európa fő bogyósgyümölcs-termesztő körzetében – írja a fruitveb.hu.

szamóca

Ha nem lesz eső, akkor jó néhány termelő egyszerűen nem fog tudni minden állományt eltelepíteni – fotó: pixabay.com

A 2023-as évben több, mint 240 ezer tonna szamócát és csaknem 48 ezer tonna málnát termelő spanyolországi Huelva tartományban a vízhiány idén is jelentős kihívást jelent a bogyósgyümölcs-ágazat számára.

"Ha nem esik hamarosan jelentős mennyiségű csapadék, nagyon rosszra fordulhat a helyzetünk" – nyilatkozta Jan van Bergeijk, aki már több mint 30 éve termel a körzetben, és a Plusberries csoporton belül a málnáért felelős kereskedelmi felelős.

"A vízfelhasználásunkat már eddig is 25%-kal csökkentettük, de most már 50%-kal kellett visszafognunk. Ha ez így marad, és nem lesz eső, akkor jó néhány termelő egyszerűen nem fog tudni minden állományt eltelepíteni. Ha már az első hat hónapban elhasználod a vízkészleted felét, akkor a maradék hat hónapra már nem marad belőle. Pontosan ez történik itt."


"Az idei szezon telepítései a régióban már így is jóval elmaradtak az előző idényekétől, így a termesztett volumen valószínűleg még tovább fog csökkenni. Az áfonyaültetvények akár nyolc évig is termesztésben tarthatók, így valószínűleg előnyt élveznek majd más bogyós kultúrákkal szemben. De ha októberben szamócát akarunk telepíteni, és nincs vizünk, akkor ez egyszerűen nem fog menni" – fejtette ki van Bergeijk.

"Ott tartunk, hogy február 1-jén a vízhiány miatt tüntetés volt Sevillában. És nem hiszem, hogy ez kizárólag az aszályról szólna, ez már egy politikai kérdés is. Mindig azt mondom, hogy ha ki lehet építeni egy gázvezetéket Szibéria és Európa között, akkor egyszerűen nem értem, miért nem lehet lefektetni egy Észak- és Dél-Spanyolországot összekötő vízvezetéket."

szamóca

A 2023-as évben több, mint 240 ezer tonna szamócát termeltek a tartományban – fotó: pixabay.com

"Összességében a mezőgazdaság helyzete egyre súlyosbodik. Amikor látjuk, hogy a termelők hogyan küzdenek a személyi költségek növekedésével, a munkahetek rövidülésével és a munkavállalási engedélyekkel kapcsolatos problémákkal, egyáltalán nem az a benyomásunk, hogy a kormányt foglalkoztatná, mit fogunk enni a jövőben".

"Szerintem a termesztés áthelyezése a szomszédos országokba, például Marokkóba sok kisebb termelő számára egyszerűen nem kivitelezhető. Kétlem, hogy készen állnának erre. Emellett csöbörből-vödörbe kerülnének, mert ezek az országok is gyakran küzdenek vízhiánnyal. Egyelőre várunk, és meglátjuk, csapadékos lesz-e a tavasz. Addig is igyekszünk a lehető legjobb minőséget és szolgáltatást nyújtani ügyfeleinknek." – idézte a fruitveb.hu Jan van Bergeijk szavait.

málna

A vízhiány idén is jelentős kihívást jelent a bogyósgyümölcs-ágazat számára – fotó: pixabay.com

Van Bergeijk szerint az idei szezonban az értékesítés egyelőre kevésbé problémás.

"Az El Niño miatt is egyértelműen kevesebb gyümölcs van a piacon. Egész Európába exportálunk, Skandináviába, Kelet-Európába, Angliába, a német nyelvű országokba és Hollandiába. Az árak jók, és a málna piacán március végéig/április közepéig nem sok változást várok. A szamóca ára viszont sokkal kevésbé kiszámítható, mindig erősebb ingadozás jellemzi."