A modernfarmer.com hírportál beszámolója szerint az USA-ban 100 évvel ezelőtt egy Ázsiából behurcolt, gesztenyevészt okozó gombafertőzés több százmillió 30 méterre is megnövő szelídgesztenye fát pusztított ki, amelyekből korábban egész erdők voltak az országban.

szelídgesztenye

Az USA-ban több százmillió 30 méterre is megnövő szelídgesztenye fát pusztított ki egy gombafertőzés — fotó: pixabay.com

A gesztenyefa termése és faanyaga egyaránt értékes

Az évenkénti potenciális gesztenyetermés fontos élelmiszer-, valamint (a sertések és pulykák számára) takarmány-forrást jelentett fogyasztása széles körben elterjedt, télen a városi utcákon gesztenyesütők sora kínálta termékét. A faanyag pedig jól alkalmazhatónak bizonyult az épületszerkezetekhez, zsindelyekhez, gerendákhoz és padlóburkolatokhoz, valamint vasúti talpfaként, illetve telefonoszlopokhoz is felhasználták.


Akció indult a gesztenyefák megmentéséért

Ezért egy alapítvány, a New York-i Egyetem közreműködésével és Sara Fitzsimmons irányításával közel két évtizeddel ezelőtt akciót indított a még ma is több millió egyedet számláló gesztenyefák megmentésére.

Rezisztens búzafajták DNS-ét használják fel

A mentési program különlegessége, hogy a fák rezisztenciáját – a kínai gesztenyék rezisztenciájának átültetése mellett – úgy fejlesztik ki, hogy a rezisztens búzafajták DNS-ének egy szálát az amerikai gesztenye DNS-ével kombinálják.

Ez az egyedülálló megoldás sikeresnek mutatkozott, és ennek révén – a szelídgesztenye fák termőre fordulását és hasznos termését figyelembe véve – 150-200 év múlva az USA gesztenyetermése eléri a 100 évvel korábbi mennyiséget.