Minden termelő álma az ideális hőmérséklet és a megfelelő páratartalom az üvegházi termesztés során, vagyis a tervezhető mikroklíma. Ezzel szemben a gyakorlatban rendszerint a magas hőmérséklet és a hozzá társuló alacsony páratartalom a jellemző paraméterek a nyári időszakban.

Általánosságban elmondható, hogy a növények a nyári hónapokban kellő hűtés nélkül hőstresszel reagálnak a melegre:

• növekedésük lelassul
• fejlődésük megáll
• élősködők, betegségek célpontjává válnak

párásítás

A növények hőstresszel reagálnak a melegre a nyári hónapokban.

A nagynyomású vízporlasztásos hűtés és párásítás ideális megoldás ilyen helyzetben. Az alacsony üzemeltetési költség mellett a rendszer beruházási értéke is kedvező, így akár egy idény alatt megtérülő beruházásról beszélhetünk, amit a most igénybe vehető pályázati támogatási rendszerrel még jelentősen csökkenteni lehet.

Hűtés vízporlasztással / evaporatív hűtéssel / nagynyomású párásítással

Az evaporikus vagyis a párolgás elvén működő hűtési technológia egyszerű fizikai törvényszerűségen alapul, ez pedig a párolgás okozta hőelvonás jelensége. Egy magas nyomású szivattyú segítségével a víz „ködképző” szórófejeken keresztül, nagy nyomáson és sebességgel kerül a légterébe. A nagy nyomás és az 6-20 mikron nagyságú vízcseppek kis mérete miatt a vízpára nem nedvesít (kivéve, ha igény van rá), hanem a levegőbe kerülve szinte azonnal elpárolog. Így a növény fermentálódása elkerülhető, ugyanakkor kellő mennyiségű nedvességhez jut a leveleken keresztül.

párásítás

A beruházás akár egy idény alatt is megtérülhet.

A TecnoCooling párásító rendszer – úgynevezett ködrendszer – egy fontos szabályt alkalmaz a kertészetek klíma-szabályozásában: fenntartja az optimális hőmérsékletet és páratartalmat – mesterséges vagy természetes szellőzés alkalmazása mellett. Ezáltal az öntözés mértéke is csökken, így jelentős vízmegtakarítás érhető el. A kertészeteknél használt párásító rendszerek óriási előnye, hogy segítenek az egyenletes (A) hőmérséklet és páratartalom kialakításában az üvegházak, zöldházak egész területén.

A párásító rendszer hatékony védekezést jelenthet (B) a repülő rovarok távoltartásában is.

Kiépített rendszer esetén lehetőségünk nyílik (C) plusz adalékok bepermetezésére is. A párásító rendszerhez csatlakoztatott kiegészítő tartály nagy segítséget nyújthat permetező anyagok, növénytápok, bejuttatására a légtérbe. Télen a berendezés biztosítja a helyes páratartalmat, a fűtés okozta légszárazság megelőzése érdekében. Emiatt a ködképző rendszert akkor is használni tudjuk, ha hűtésre egyébként nincs is szükség.

párásítás

A párásító rendszer fenntartja az optimális hőmérsékletet és páratartalmat.

Nyáron a páraködöt képző rendszerek hűtik, légszárazság esetén pedig növelik a levegő páratartalmát a termesztő-berendezésekben.

Télen a berendezés biztosítja a helyes páratartalmat, így a párásítás hatékonyan használható a fűtés okozta légszárazság kialakulása ellenében.

A legtöbb termesztett növény számára az ideális hőmérséklet felső határa 25 °C. Ennél magasabb hőmérsékletnél a növények tápanyagfelvétele csökken, 30 °C felett pedig megkezdődik a növények leépülése. A hagyományos klímaszabályozási módszerekkel nehezen kezelhető a probléma, amikor a termesztő közeg légterében lévő páratartalom az optimális szint alá esik. A növényeket stresszhatás éri és rendszerint lelassul, extrém esetben megáll a fejlődésük, könnyebben megtámadják a betegségek és élősködők. A párásítás optimális körülményeinek beállításával tehát biztosítható a növények fejlődése, ráadásul a növényvédelmi szerek használata is nagymértékben csökkenthető.

párásítás

Az ideális hőmérséklet mérhető hozamnövekedéssel jár.

A fenti problémák kiküszöbölésére, a növények fejlődéséhez szükséges optimális körülmények kialakítására kiválóan alkalmas a hazánkban is elterjedt párahűtés.

A különböző cseppméretet előállító porlasztóink, valamint a levegőt/párát mozgató berendezéseink és a helyszín igényeire szabott egyedi kivitelezés lehetővé teszi, hogy minden növénykultúrában a külső körülményektől függetlenül, folyamatosan optimális páratartalmat és hőmérsékletet tartsunk fenn a termesztő helyiségekben.

Előnyök:
• Magasabb terméshozam
• Könnyen tartható az állandó, optimális páratartalomszint
• Használatával kevesebb öntözés szükséges
• A párásítás helyreállítja a mikroklímát minden évszakban
• Alkalmazásával csökkenthető a növényvédőszerek használata
• Hatékonyabb permetezés biztosítható

Szerencsére viszonylag egyszerű és olcsó technológiáról van szó. A rendszer beruházási és üzemeltetési költségei jóval kedvezőbbek a hagyományos hűtéstechnikai rendszerekhez képest. A Tecnocooling Kft. által forgalmazott és szerelt nagynyomású párásító rendszerek minden esetben igazíthatóak az egyedi igényekhez. Könnyen összeállítható, nem igényel speciális tervezést vagy méretezést, és engedélyeztetést sem. A mindössze pár napig tartó szerelés ideje alatt nem szükséges az üzem termelését leállítani, sem módosítani.

párásítás

A rendszer üzemeltetése teljességgel automatizálható, nem igényel állandó felügyeletet, illetve odafigyelést. A fúvókák kialakításukból adódóan teljes mértékben tisztíthatók.

A karbantartási igény minimális, az alkatrészek kopása elenyésző.

Az üzemeltetési költségek alacsonyak. A kellően magas nyomáson történő porlasztás mindössze áramot (általában kevesebb, mint 2 kw óránként), és fúvókánként nagyságrendileg 2 l/óra vizet igényel.

Az ideális hőmérséklet jobb életkörülményeket biztosít a növények számára, a rendszer előnyei így mérhető hozamnövekedéssel igazolhatóak.

Hazánkban még kevésbé elterjedt, de rohamosan teret hódító új megoldás az evaporatív hűtőfalak alkalmazása, melyet üvegházban és fóliasátorban is lehetséges használni fix telepítésű külső evaporikus ventilátorok, vagy mobil evaporikus gépek alkalmazásával.

párásítás

Evaporatív hűtőfalakat üvegházban és fóliasátorban is jól lehet használni.

Ne maradjon le, pályázati lehetőséghez cégünk minden segítséget biztosít Önnek!

További információért látogasson el a Tecnocooling Kft. vagy a Perfect-Cool weboldalára!

Tecnocooling: +36 70 633 33 10   
Perfect-Cool: +36 70 866 48 33

www.tecnocooling.huwww.ipariparasitas.huwww.perfectcool.hu