paradicsom

A vírus jelenlétét a Nébih 2021-ben Magyarországon is megállapította – fotó: pixabay.com

Veszélyben a világ legjelentősebb zöldségfaja

A világ paradicsom- és paprika termesztését veszélyezteti egy 2014-ben diagnosztizált, és azóta is terjedő kórokozó. Az Európai Unió 2019-ben már hatályba léptette rendeletét, a fertőzési esetek bejelentési-, karantén-, és termés megsemmisítési kötelezettségére. Jelenlétét a Nébih 2021-ben Magyarországon is megállapította, a fertőzés komoly veszteségeket okozott a termelőknek. A paradicsom mellett a paprikát is megtámadó, úgynevezett Tomato Brown Rugose Fruit Vírus (ToBRFV) olyan vírusfertőzéssel járó kórokozó, amelyre nem létezik bizonyítottan hatékony növényvédelmi technológia. Legalábbis eddig nem létezett...

Az Ecowian Magyarország és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatócsoportja 2022 áprilisában laboratóriumi eredményekkel igazolta, hogy megtalálták a megoldást. Egy olyan innovációs áttörést, amellyel sikerrel vehető fel a küzdelem, a komoly károkat okozó, a terméshozam akár 70 %-át is veszélyeztető vírussal szemben.

paradicsom

Megtalálták a megoldást – fotó: pixabay.com

Miért veszélyes a ToBRFV?

A vírus megjelenése és terjedése azért rossz hír, mert a világ legjelentősebb zöldségfajáról van szó. Az összes megtermelt paradicsom mennyisége a világon az utóbbi 20 évben közel a duplájára nőtt. Magyarországon üvegházban termesztve közel 110 ezer tonnát takarítanak be étkezési paradicsomból.

A ToBRFV kórokozót 2015-ben, egy Jordániában történt fertőzés kapcsán Jordán-vírusnak nevezték el. A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között.

Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat, jól érzi magát -10-+90 °C-ig, illetve a pollennel is terjed. A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamo vírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén, nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést tud okozni a rezisztens fajtákon is.

Áttörés a védekezésben

A magyar innováció segítségével, teljesen környezetbarát megoldással lehet prevenciós módszerrel védekezni a speciális tobamo vírus mechanikai tovább terjedése ellen. Az Ecowian Magyarország Kft. kutatás fejlesztési csoportja, sikerrel stabilizálta az emberi szervezet fehérvérsejtjeiben megtalálható anyagot, a hipoklórossavat. Ezt az immunrendszerünk első védelmi vonalaként állítja elő a sebhelyeken a fertőzések leküzdésére, a bennünk megtalálható sóból és vízből. Ez a rendkívül egyszerű, ugyanakkor széles spektrumú (baktericid, fungicid, virucid, sporicid) természetes oldat kínálja a megoldást, a ToBRFV ellen. Az Ecowian csapata, már több akkreditált labor és több egyetemmel közös tesztelési eredményével igazolta hatékonyságát. https://ecowian.com/HU/infokozpont/

A Jordán-vírus (ToBRFV) tesztelésében az Ecowian Magyarország fejlesztőit a vírus vizsgálatának szaktekintélyei, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai, Dr. Szabó Zoltán és csapata segítették.

Laboratóriumukban évek óta végeznek kutatásokat a paradicsomot és a paprikát fertőző legfontosabb vírusok, többek között a mechanikailag könnyen terjedő paradicsomot támadó virusok elleni rezisztenciák tanulmányozására. Kiterjedt tapasztalatokat szereztek ezen vírusok patogenitisának értékelésében és tesztelésük különböző módszereiben. (bioteszt, RT-PCR, RT-qPCR).

paradicsom

Teljesen környezetbarát megoldással lehet védekezni a speciális tobamo vírus mechanikai tovább terjedése ellen – fotó: pixabay.com

A magyar innováció, a HIGÉN+99, egy a világon egyedülálló megoldás

Olyan módszerrel győzi le a vírus mechanikus terjedését, hogy közben nincs semmilyen környezetkárosító hatása, nem hagy ökológiai lábnyomot, extrém gyors (15 másodperces ) behatási idővel „dolgozik" , teljesen kizárja a rezisztencia lehetőségét, mivel a termék elektrokémiai úton fejti ki hatását. A MATE csapata már az öntözővíz vírusmentesítését és a prevenciós permetezést tesztelését is megkezdte. Hamarosan itt is kiemelkedő sikerekről számolhatunk be.