Több díjnyertes zöldségfajtája mellett számos innovatív újdonsággal várja a Syngenta Zöldségvetőmag üzletága a közönséget a 2024-es Fruit Logistica kiállításon, amelynek Berlin ad otthont február 7-9. között – írja közleményében a Syngenta.

Hozzáteszik, hogy a világ egyik meghatározó agrárvállalataként a Syngenta számára stratégiai cél, hogy zöldségtermelő partnereit magas minőségű és ellenálló fajták nemesítésével, illetve azok vetőmagjainak előállításával segítse eredményes gazdálkodásukban. Az ellátási lánc számára napjainkban az egyik legnagyobb kihívást a növényeket fenyegető vírusok és betegségek jelentik, így a Syngenta is nagy hangsúlyt fektet a betegség-ellenállóságra.

A vállalat bevált, díjnyertes zöldségfajtákkal és több fontos újdonsággal készül az idei berlini Fruit Logisticára, a zöldségszektor egyik legrangosabb világeseményére: itt bemutatkoznak be először a Syngenta új, vírusrezisztens fajtái, amelyek segítik a termelőket a profitábilis gazdálkodásban – emelik ki.

A Syngenta legújabb nemesítésű ToBRFV-rezisztens paradicsomfajtái ma már minden fontos paradicsomszegmensben elérhetőek

A Syngenta legújabb nemesítésű ToBRFV-rezisztens paradicsomfajtái ma már minden fontos paradicsomszegmensben elérhetőek – Fotó: Syngenta Kft.

A paradicsom levélgöndörödés újdelhi vírus (Tomato Leaf Curl New Delhi Virus - ToLCNDV) akár 90%-os termésveszteséget is okozhat a tökfélékben. Ellenálló fajták nélkül a fertőzött területeken a termelők nem tudnak uborkaféléket termeszteni. A Syngenta új fejlesztései, a ToLCNDV-vel szemben ellenálló Siriana uborka, valamint a Delfost és az Alpha cukkinifajták megoldást nyújtanak erre a súlyos problémára – közölte a cég.

Hangsúlyozták, hogy a Magyarországon is egyre többször problémát okozó paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (Tomato Brown Rugose Fruit Virus - ToBRFV) nagy kihívást jelent a paradicsomtermesztőknek. A Syngenta legújabb nemesítésű ToBRFV-rezisztens paradicsomfajtái ma már minden fontos paradicsomszegmensben elérhetőek. A vállalat portfóliója négy kitűnő ízű bébiszilva-paradicsommal, az Adorellelel, az Emyellelel, az Sycibellel és a Crystellel bővült.


A Syngenta három egymást követő évben is elnyerte az Innovációs Díjat. 2020-ban a különleges lila paradicsom, a Yoom® aranyérmes lett, 2022-ben bronz medállal jutalmazták az iStem™ innovatív karfiolfajtát. 2023-ban pedig ezüst díjat kapott a IDEALMelons™ sárgadinnye, amelynek héjszíne megmutatja, hogy az mikor a legfrissebb és legízletesebb – áll a sajtóközleményben.

Az idei kiállításon mindhárom kitűnő fajta ott lesz sok egyéb érdekesség mellett a Fruit Logistica 1.2-es csarnokában, a C-50-es Syngenta-standon – tették hozzá.

A vállalat hazai zöldségportfóliója mintegy 20-féle növény 150 fajta vetőmagjából áll. A Syngenta az idei évben is több újdonságot mutat be a magyar termelők számára: új fejes- és kelkáposzta fajták mellett karfiol és karalábé újdonságok debütálnak, valamint két kitűnő kaliforniai paprika érkezik a kínálatba – emelték ki.