Az esetek nagy részében a termesztők a vetőmagot hibáztatják, ami oka lehet a rossz csírázásnak, de tudni kell, hogy más tényezők is kiválthatják.
A kelés időtartama a növényfajtól függően nagyon különböző. Vannak fajok (pl. fejes saláta, bab, stb.) amelyek néhány nap, egy hét alatt kikelnek, még mások esetében (pl. olajos magvak, így a petrezselyem, sárgarépa), hetekig eltart a csírázás.
Nagymértékben befolyásolja a csírázás idejét a faj, egyes növényeknél a fajta hőmérsékletigénye. A melegigényesek (pl. paprika, uborka, dinnye, padlizsán, stb.) 28-30 0C körüli, vagy a feletti hőmérsékleten csíráznak a legjobban, míg vannak fajok (hidegtűrőek), amelyek néhány fokkal a fagypont felett – ha nem is optimális sebességgel - de csírázni kezdenek.
Faj |
Csírázási optimum (°C) |
Csírázás kezdete (°C) |
Paprika, padlizsán, uborka, görögdinnye, sárgadinnye |
28-32 |
16-18 |
Paradicsom, csemegekukorica, tök, bab |
25-28 |
13-15 |
Cékla, hagyma, spárga, zeller |
22-25 |
8-10 |
Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, feketegyökér, borsó, fejes saláta, spenót, sóska |
20-22 |
6-8 |
Retek, káposztafélék |
16-18 |
3-5 |
Zöldségfélék csírázási hőmérséklete
A vetőmag kora és a mag tárolásának körülményei is kihatással vannak a kelésre. Amennyiben nem száraz, hűvös, 16-18 C-nál melegebb helyen tároljuk a magot, veszít a csírázóképességéből, a csírázási erélyből. (Csírázási erély: milyen gyorsan csírázik ki a vetőmag.)
A zöldségmagvak általában 3-4 évig tartják meg a csírázóképességüket, ezt követően gyorsan romlik a kelés. Vannak fajok, amelyek ennél lényegesen tovább is kifogástalanul csíráznak (pl. dinnye, tök, uborka), míg mások 1-2 év után csírázásképtelenné válnak (sóska, feketegyökér, pasztinák, metélőhagyma).
A környezeti tényezők, így a hőmérsékleten kívül a talaj nedvessége, sótartalma is befolyásolja a kelést. A csírázáshoz sok nedvességre van szükség – nálunk a kései vetéseket gyakran fenyegeti a kiszáradás veszélye, ami főleg olyan talajokon fordul elő, amelyek rossz vízmegtartó képességgel rendelkeznek (pl. alacsony humusztartalom, homok talajok). Ezek esetében kisüzemi körülmények között jól bevált módszer a kelésig, használt fóliával történő talajtakarás.
A mag a csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalma a kelést nem befolyásolja. Káros lehet a túl magas tápanyagtartalom (túltrágyázás), a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz, amely azáltal, hogy gátolja a mag vízfelvételét, rontja a csírázást is.
A vetés mélysége fontos a jó kelés szempontjából. A sekélyen vetett mag gyorsan kiszárad, a mélyre vetett elfekszik. Az apró magvakat (1-2 gramm ezermagtömeg) 1-2 cm-es mélységre, a nagyobbakat (100 g-ig) 2-3 cm-re, míg a nagyokat (100 gramm felettieket) 4-5 cm mélyen vessük.
Zöldségfaj |
Ezermagtömeg (gramm) |
Káposztafélék |
3-6 |
Borsó |
120-400 |
Bab |
100-600 |
Hagyma |
3-4 |
Fejes saláta |
0,8-1,0 |
Spenót |
8-10 |
Sóska |
0,8-1,2 |
Sárgarépa |
1,2-1,5 |
Petrezselyem |
1,2-1,5 |
Zeller |
0,4-0,5 |
Pasztinák |
2,5-4,0 |
Feketegyökér |
13-14 |
Retek |
6-10 |
Cékla |
13-22 |
Paprika |
5-7 |
Paradicsom |
2,7-3,3 |
Görögdinnye |
30-150 |
Sárgadinnye |
20-30 |
Uborka |
20-25 |
Spárgatök |
150-200 |
Sütőtök |
400-500 |
Spárga |
18-20 |
Tojásgyümölcs |
3,5-4,5 |
Zöldségmagvak ezermagtömege
Kora tavasszal inkább sekélyebben, nyáron, a kiszáradás veszélye miatt valamivel mélyebbre helyezzük a magot. Ugyan ez vonatkozik a jó és a gyengébb víztartó-képességgel rendelkező talajokra is.
Vannak különféle magkezelési eljárások, amelyek befolyásolhatják a csírázás idejét. Pl. langyos vizes áztatással rövidíthető a kelés, vagy a salátafélék hidegkezelésével (nyáron) javítható a csírázás. A drazsírozás vagy pillírozás alapvetően nem a gyorsabb kelés célját szolgálja, sokkal inkább a biztonságos kelést és a könnyebb vethetőséget segíti. Nagyon kell vigyázni a drazsírozott magok vetésével, ugyanis kevés talajnedvesség esetén, akár káros is lehet a magbevonat a csírázóképességre azáltal, hogy a drazsé anyag a leválásához szükséges nedvességet elvonja a magtól. Vagyis a drazsírozott magokat nedvesebben kell tartani, jobban kell öntözni.
A fentiektől függetlenül, jó tanácsként fogadják el: a vetőmagtasakot érdemes megőrizni, ugyanis vetőmaghiba esetén csak ennek birtokában lehet a kereskedőnél reklamálni.