A folyamatosan változó és kiszámíthatatlan, gyakran szélsőséges időjárás már a fejlődés elején lévő, zsenge, friss növényeket is nagymértékben károsíthatja. A még üde zöldnek tűnő, új hajtásokkal rendelkező növények is érezhetik magukat „koravénnek”, hiszen a számukra kedvezőtlen klimatikus viszonyok olyan élettani folyamatokat indíthatnak be, amelyek károsan befolyásolhatják a reproduktív folyamatokat. Végső soron ezáltal a profitunkat jelentő termés mennyiségét és minőségét is.

isabion

Az új hajtásokkal rendelkező növények is érezhetik magukat „koravénnek" – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Azt is látjuk, hogy egyre nagyobb az igény fogyasztói oldalról a „fenntartható” mezőgazdaságból származó termékek iránt, különösképp igaz ez a gyümölcsök esetén. Termelőként a megváltozott fogyasztói szokásokhoz és klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodóképesség és szemléletváltás a fennmaradás alapjává fog válni a jövőben.

A megszámlálhatatlan innovációs lehetőség tárházából, a növények élettani folyamatait előnyösen befolyásoló, biológiai alapú megoldások használata is egy lehetőség. A biostimulátor készítmények alkalmazása a gyümölcsültetvényekben nem újkeletű. Mondhatni használatuk általános. Viszont ezen biostimulátor készítmények eredményes használatához még sokat kell tanulnunk, mind gyártó-forgalmazó, mind pedig felhasználói oldalról.

A Syngenta a 2024-es évben Magyarországon is bevezette az ISABION® névre hallgató biostimulátor készítményét. Az ISABION® hazai bevezetését számos és sok évre visszatekintő vizsgálat előzte meg, hisszük és valljuk is, hogy csak olyan terméket hozunk a piacra, amely hatékonyságáról maximálisan meggyőződtünk. Örömmel jelenthetem ezek után be, hogy az ISABION® hozzánk is megérkezett!

isabion

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

Az ISABION® kollagén hidrolízisével előállított, természetes eredetű biostimulátor készítmény, amelyet egyedülálló módon nagy arányban magas szabad aminosav és rövid szénláncú peptidtartalom jellemez. Ezeket nagyon könnyen fel tudják venni a növények a hosszú láncú és nehezebb peptidekhez képest. Biológiai aktivitásuk a növények ozmotikus szabályozásában, a sejtek turgornyomásának fenntartásában, továbbá a növényi hormonok és enzimek aktivitásának fokozásában rejlik.

Ezen felül pedig építőkockái olyan széntartalmú vegyületeknek (pl. cukrok), amelyek hozzájárulnak a növényi fehérjék gyors kialakulásához és speciális élettani funkciókat válthatnak ki. A hosszú láncú peptidek emellett egy természetes védőréteget képeznek a növények felületén, amely képes csökkenteni a párolgást és a légzési veszteséget, illetve segítik a növényen való megtapadást.

Összességében az említett élettani folyamatok előnyös megváltozása révén az ISABION® alkalmazása:

  • serkenti a fotoszintézis aktivitását,
  • stabilizálja a sejteket és membránokat,
  • gyors regenerálódást teszt lehetővé a környezeti stresszt követően,
  • erőteljesebb gyökérzetet és föld feletti rész növekedést generál,
  • jobb lesz a terméskötődés és javul a minőség,
  • jelentős zöldítő hatással is rendelkezik

Az ISABION® alkalmazása a stressz bekövetkezte előtt (legelőnyösebb), alatt és után is olyan aminosavakkal látja el a növényeket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a stressz élettanához és helyreállító hatásúak.

A környezeti stressz során a szabad gyökök képződése drámaian megnövekszik, amelyek semlegesítésével ilyen helyzetben a növény külső segítség nélkül már nem boldogul. Ekkor következik be képletesen értve a korábban már említett "koravén" állapot.

Az ISABION® fokozhatja az antioxidáns aktivitást és közvetlenül szerepet játszik az ozmózis fenntartásában, így növeli a növények toleranciáját az abiotikus stresszből való gyors felépülésben.

isabion

Az ISABION® hatására jobb lesz a terméskötődés és javul a minőség – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Az ISABION® többek között javítja a növények termékenységét és a terméskötődést, mivel olyan hatásokat fejt ki a növekedési és szaporodási fázisok során, amelyek a növények sajátos igényeire reagálnak. Az aminosavak a növényi hormonok és növekedési anyagok prekurzorai. Példaként említhető az L-arginin, ami a virágokkal és gyümölcsökkel kapcsolatos hormonok prekurzora. A virágok terméskötése és termékenysége szempontjából jelentős szerepe van a bórnak, a cukroknak és a prolinnak, mint aminosavnak. Tudományos kutatás igazolta, hogy a prolin, az L-lizin, az L-metionin és az L-glutaminsav almában serkenti a csíratömlő növekedését és a termő életképességét.

Az aminosavak és peptidek számos, növényfiziológiailag fontos enzimrendszer működését serkenthetik (nitrát-reduktáz stb.) Az aminosavak enzimaktivitásokra gyakorolt hatása biztosítja a makro- és mikroelemek jobb asszimilációját és hasznosulását. Tehát javítja a műtrágyázás (lombtrágyázás) hatékonyságát is.

Az ISABION® használata az AÖP programban 1 pontot ér, ehhez az engedélyben meghatározott technológia szerinti alkalmazását a vegetáció alatt 3 alkalommal 1-2 liter/ha dózissal kell megvalósítani.

Az ISABION® használatát az almatermésűekben és csonthéjas kultúrákban a terméskötődés idején, dióban a virágzás és/vagy terméskötődés idején, szőlőben pedig a fürtmegnyúlás és/vagy bogyókötődés idején 1-2 l/ha dózisban javasoljuk a termékenyülés javítása és a terméskötődés fokozása érdekében.

Később almatermésűekben és csonthéjasokban a termésnövekedés, szőlőben a zsendülés időszakában alkalmazva javítja a termés minőségi paramétereit is, hatékonyan növeli például a cukortartalmat.

Az ISABION® alkalmazása stresszes körülmények közt koncentráltabb termésérést, egységesebb gyümölcsöt és jobb beltartalmi értékeket eredményez. Így a készítmény „ZÖLD” módon segíti a piacképes termék mennyiségének és minőségének megőrzését.

Eladható és minőségi terméket csak akkor tudunk előállítani, ha a rendelkezésünkre álló „zöld” és hagyományos módszereket ok-, cél- és szakszerűen alkalmazzuk. Hiszen nem a védelem a drága, hanem a megtermelt és eladhatatlan termés!

cseresznye

1. Ábra Az ISABION® kezelés hatása a cseresznye (Germesdorfi) leveleinek klorofill és a termés cukortartalmára (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2023) – fotó: Syngenta Kft.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

syngenta