A hétre a meteorológiai előrejelzések szerint a várható maximum léghőmérséklet 24-28 °C között lesz, csapadékra szinte minden nap számíthatunk, az eső az előrejelzések szerint a hónap utolsó napjaiban viharos széllel fog társulni, a magas hőmérséklet miatt pedig a jégeső veszélye fenyeget – írja a nak.hu, hozzátéve, hogy az időjárás továbbra is kedvez a varasodás és a lisztharmat terjedésének

alma

Az idei évben nagyon erős az almafa varasodás-fertőzése – fotó: pixabay.com

ALMA

Az alma pillanatnyilag az 50-60 mm nagyságú gyümölcsméret állapotában van. Bizonyos fajtáknál részben befejeződött a hajtások növekedése, de van ahol még a lombkorona felső részeiben lévő hajtások növekedése folyamatban van.

Betegségek:

Almafa varasodás

Az idei évben nagyon erős az almafa varasodás-fertőzése, a kora tavaszi fertőzések sok helyen okoztak tünetet. Június első dekádjában megszűnt az aszkospórák szóródása,  fertőzésben már csak a konídiumok vesznek részt. Elvileg a fertőzési intenzitás csökkenésének kellene bekövetkeznie, de a folyamatos csapadék – elsősorban a szatmári és felsőszabolcsi tájegységben – kedvező feltételt nyújt a betegség terjedéséhez. A varasodás fertőzési nyomása az aszkospórák szóródásának befejeztével sajnos nem csökkent. Tovább növeli a fertőzési veszélyhelyzetet az, hogy a meteorológiai előrejelzések az elkövetkező hétre is további csapadékot jósolnak.

Mivel a varasodás fertőzését elősegítő időjárás következik, így azokban az ültetvényekben, ahol a betegség tünetei jelen vannak továbbra is javasolt a felszívódó és kontakt készítmények tankkeverékben való kijuttatása. Ahol tünetmentes az állomány, ott már kontakt készítményekre is lehet váltani, ahol a sikeres védekezésekhez ez is elegendő lesz.

Javasolt felszívódó hatóanyagok:

 • fluxapiroxad
 • difenokonazol
 • pirimetanil

Kontakt hatóanyagok:

 • ditianon
 • metiram


Lisztharmat

A lisztharmat terjedése jelentős, hiszen a párás, esős majd napos időjárás optimális a betegség terjedéséhez. A lombkoronában megjelentek a csúcsokon a záró rügyek, és mivel a lisztharmat a friss hajtásokon lévő leveleket támadja meg, a hajtásnövekedés befejezte után a betegség terjedése is meg fog állni.

Javasolt hatóanyagok:

 • fluxapiroxad
 • kén

alma

A lisztharmat terjedése jelentős lehet az alma ültetvényekben is – fotó: pixabay.com

zelhalás

A tűzelhalás sok helyen nagyon erősen jelen van, és a további terjedésre lehet számítani, mivel az időjárás optimális körülményeket teremt a baktérium fertőzéséhez.

Kimondottan hatásos kezeléseket nehéz javasolni, a legoptimálisabb a fertőzött hajtások eltávolítása lenne, de ilyen esős időben a keletkező nyílt sebekkel még tovább növelhető a betegség terjedése. A tűzelhalás akkor fog megállni, ha az esős, párás időjárás helyébe száraz, meleg nyári időjárás lép.

Ha mégis a metszés mellett dönt valaki, akkor a metszőollót minden fa után fertőtleníteni kell (legalább 60%-os alkohollal vagy baktericid hatású kézfertőtlenítő szerekkel). Össze kell gyűjteni a lemetszett hajtásvégeket, majd az almáskerten kívül meg kell azokat semmisíteni. A metszések után minden esetben javasolt a réztartalmú készítményekkel történő kezelés. Fontos, hogy ezek használatkor vegyük figyelembe, hogy perzselő hatása lehet, így 25 °C alatt használjuk és ne permetezzük vizes levélfelületre!

Állati kártevők

Atkák

A szívókártevők szerepét az elkövetkező időszakban az atkák fogják átvenni, a magas hőmérséklet elősegíti a fejlődésüket, és a gyors generációváltások eredményeképpen hamar fel tudnak szaporodni. Az atkák - ellentétben a levéltetvekkel - képesek megtelepedni az idősebb leveleken is, károsítani azokat.

Javasolt az első kárképek megjelenésekor – illetve előtte is megelőző jelleggel –  elkezdni  a permetezéseket.

Vértetű

A szívókártevők közül  kedvez az időjárás a vértetűnek is. Egyre nagyobb egyedszámban jelennek meg a levélízesüléseknél, a bőrredőkben, sebeken vattaszerű képződményt fejlesztve, ami teljes védelmet nyújt számukra a rovarölő szerek ellen. A fás részen, kérgen károsító egyedek ellen nem tudnak hatásos védelmet biztosítani a hagyományos felszívódó neonikotin-származékok sem.

Pajzstetű

A Kaliforniai pajzstetű rajzása június első heteiben volt a csúcson, elvileg a rajzás már befejeződött és a populáció az érzékeny L1, illetve L2-es lárvastádiumban van. Érdemes kihasználni ezt az időszakot és védekezni mert ezeket a lárvákat még nem, vagy csak részben védik a pajzsok, így elsősorban kontakt készítményekkel lehet fellépni legjobban ellenük.

Levéltetvek

Az elmúlt hetek időjárása némileg visszafogta a levéltetvek fejlődését, de ennek ellenére is erőteljesnek mondható a terjeszkedésük. Az elkövetkező időszakban csökkenni fog a terjedésük, mert az almafákon a levéltetveknek kedvező friss hajtások megszűnnek, és már nem tudnak új kolóniákat kialakítani.

Almamoly

Az első nemzedék még lárvaállapotban van, illetve bábozódik, a 2. nemzedék imágói az elkövetkező hetekben fognak megjelenni.

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly rajzása bár már csökkent, de még mindig jelen vannak.

Almailonca

Az almailonca rajzása viszonylag rövid volt, gyakorlatilag 2 hét alatt lerajzott, már nem fognak a csapdák.

Aknázómolyok

Fokozódik az almalevél aknázómoly második nemzedékének a rajzása, most épül fel a populáció, a meleg időjárás elősegíti a felszaporodásukat. A védekezést célszerű felszívódó szerekkel elvégezni, ezzel megelőzhető a nagyobb populáció kialakulása.

meggy

Az antraknózis elleni hatékony védekezés alapját az adja, hogy a fertőzést, a kórokozó növénybe való bejutását kell megakadályozni – fotó: pixabay.com

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy, cseresznye, szilva a gyümölcsnövekedés állapotában van.

Meggy antraknózis

Az érés előtt az időjárás miatt várható, hogy erősödni fog az antraknózis fertőzése. A védekezés során mindig figyelembe kell venni a készítmények egészségügyi várakozási idejét.

A hatékony védekezés alapját az adja, hogy a fertőzést, a kórokozó növénybe való bejutását kell megakadályozni – ezt most tudjuk megtenni. A  gyümölcskezdeményt a csapadékos időjárásban a kórokozó könnyen meg tudja fertőzni. Tanácsos az esőzéseket követően minél hamarabb védekezni.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • ditianon

Blumeriellás levélfoltosság

A meggy és a cseresznye gyakori betegsége, aminek a csapadékos, párás időjárás kedvez, emiatt a következő hetekben megjelenhetnek az első tünetek: a leveleken apró lilás foltok jelennek meg, amelyek később beszáradnak, a levél sárgulni kezd, majd idővel le is hullik.

Javasolt hatóanyagok:

 • boszkalid+piraklostrobin

Sztigminás levéllikacsosodás

A levéllikacsosodás-betegség kialakulásához is optimálisak az időjárási tényezők, így várható, hogy kisvártatva kisebb barna foltok jelennek meg a leveleken, amelyek beszáradnak és kilyukadnak. A védekezéseket most javasolt elvégezni (a betegségre leginkább a szilva fogékony).

Javasolt hatóanyagok:

 • boszkalid+piraklostrobin

szilva

A levéllikacsosodás-betegség kialakulására a szilva nagyon fogékony – fotó: pixabay.com

Cseresznyelégy

A korai cseresznyéket a cseresznyelégy még nem károsítja, viszont a későbbi érésű meggyben, cseresznyében meg fog jelenni a kártevő. Javasolt, hogy acetamiprid hatóanyagú készítményekkel legkésőbb a zsendülés első szakaszában kezdjük el az ellene való védekezést.

Fontos, hogy a permetlevet a felső lombkorona szintjébe is juttassuk ki, ugyanis az imágó szereti a napfényes meleget, így  elsősorban a korona felső harmadában van jelen. A feromon csapdákat is ide érdemes kirakni.

őszibarack

Tovább erősödik a keleti gyümölcsmoly rajzása – fotó: pixabay.com

ŐSZIBARACK

Levéltetvek

Bár a hűvös, csapadékos időjárás a kolóniák kialakítását lelassította, a szilva levéltetű kolóniák mégis nagy egyedszámban vannak jelen. Érdemes a védekezéseket folytatni, hiszen ezzel lehet megakadályozni a későbbi erős fertőzés kialakulását.

Keleti gyümölcsmoly

Tovább erősödik a keleti gyümölcsmoly rajzása, ami a védekezések folytatását indokolja.

Barackmoly

A barackmoly rajzása folyamatos, így a védekezéseknek is ehhez kell igazodnia.

körte

A körtelevélbolha megjelenése várhatóan egyre erősebb lesz az ültetvényekben – fotó: pixabay.com

KÖRTE

A körte szintén még a termésnövekedés állapotában található.

Körtevarasodás

A körtevarasodás nem kimondottan veszélyes körte kórokozó, de később komoly problémákat is okozhat. Az ellene való védekezés alapját az képezi, hogy nem engedjük meg a levéltünetek kialakulását a hajtásnövekedési időszakban, mert később július, augusztusban a fertőzött levelekről indulnak majd ki a gyümölcstünetek.

A védekezést ezért most kell elvégezni, ezzel ugyanis megakadályozható az ültetvényen belüli felszaporodása és a későbbi gyümölcsfertőzés kialakulása.

Javasolt hatóanyagok:

 • fluxapiroxad
 • difenokonazol
 • pirimetanil
 • ditianon
 • metiram

Körtelevélbolha

A körtelevélbolha várhatóan egyre erősebben lesz jelen az ültetvényekben, hiszen a meleg időjárás felgyorsítja a fejlődésüket, a kolóniákon a mézharmat gyorsan ki tud alakulni, ami a kártevőt  teljesen megvédi a növényvédő szerektől. A védekezések során minden egyes alkalommal tapadásfokozó szereket kell használni!