Egy ideje már javában zajlanak a szőlőszüreti munkák, a szüreti fesztiválokon hatalmas tömegek ünnepelnek és persze szórakoznak.

Szüreti mulatságok előtti munka

A szüreti összejöveteleket rengeteg munka előzi meg, ez semmit sem változott az évszázadok alatt. A feladatok elvégzéséhez rokonokat, barátokat kérnek meg, valamint napszámosokat alkalmaznak, hogy mindent időben le tudjanak szüretelni.

A szőlőhegyi panoráma számos befektető fantáziáját mozgatja meg, nem csoda tehát, hogy egy borospince bárkinek nagy érték lehet, ráadásul a legtöbb esetben nem is megfizethetetlen - írja a Világgazdaság.

Évszázadok óta működik

A Kárpát-medencében már évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, amit aztán az ország számos helyén szüreti mulatságokkal zárnak le. Bár nagy hagyománya van manapság, a 16-17. században a szüret idejére még a törvénykezést is megtiltották. A bálok különleges események voltak, a fiatalok itt ismerkedtek, itt gyűlt össze az egész falu, pihenték ki a hosszú hónapok fáradalmait. A hagyományos eljárásban régen a nők szedték a szőlőt, majd a férfiak puttonyba gyűjtötték a termést és vitték azt tovább.

Ma már napszámosokat fogadnak az idénymunkára, akiknek aztán 1900-2000 forintos órabért adnak. Ők általában gyakorlott munkások, akik minden évben visszatérnek szüretelni, tudják azt, hogy mit és hogyan kell csinálni. Figyelnek arra, hogy a lepotyogó szőlőszemeket is a ládába tegyék.

Két hónapos szüret

A legtöbb helyen, így a villányi Gere-birtokon is augusztus második felétől október közepéig tart a szüret. Először könnyű fehérborok, majd rozé, végezetül vörösborok készülnek. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan szüretelnek, hiszen az időjárás nagy befolyással lehet a bor egyensúlyára.

„Hetvenöt hektár saját területen végzünk organikus szőlőtermesztést, és vásárlunk is szőlőt huszonöt-harminc hektárról. Nagyrészt ezeken a területeken is mi intézzük a szüreti munkát, illetve szállítókat alkalmazunk ahhoz, hogy a pincészetbe beszállítsák a vásárolt gyümölcsöt." mondta el a Világgazdaságnak Gere Andrea a villányi gazdaság képviseletében.

Itt a szokás az, hogy az ültetvényekről érkező utolsó traktort kidekorálják, ha pedig beért a helyére, a kollégákkal egy pohár borral koccintanak, azonban a bor készítésének még nincs vége, így az igazi mulatságot csak akkor tartják, ha minden feladattal végeztek.

Magyarországi szüret

Bár a szürethez idénymunkásokra van szükség, velük a legtöbb esetben egész évben tart az együttműködés. Általában ugyanazokat az embereket hívják segíteni, akik a közeli gyárakban dolgoznak, így nekik nagyon jól jön a kereset kiegészítés.

Nem egyszerű megfelelő idénymunkásokat találni, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak - fotó: pexels.com

A szüret szinte minden esetben közösségi esemény, ahol összegyűlnek a barátok, a családtagok, így egy kis minőségi időt is együtt tudnak tölteni. Az időpont azonban problémás lehet, hiszen az nem tud az emberekhez alkalmazkodni. Azt a szőlő érése, valamint az időjárás határozza meg.

Fontos, hogy az idénymunkások és a gazdálkodók között folyamatos legyen a kapcsolat, akik így szívesen visszatérnek segíteni, tehát nem kell minden évben új munkaerőt találni. Sajnos azonban a kölcsönösségen alapuló viszony egyre ritkább, így az állandó alkalmazottaknak próbálnak többet fizetni, hátha így könnyebben meg tudják őket tartani.