A tavalyi kettő után immár 6 pincészet értékesítheti Hegyke néven fehér cuvée-ét, mely Zala vármegye zászlósborát jelenti.

hegyke

A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait – fotó: Zalabor.hu

Friss, üde, lendületes, mégis komplex cuvée fehérbor

A Hegyke lelkes zalai borászok közös munkájából született három évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a kiváló minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

A borászközösség azonban 2020-ban úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett közös boruk, a zalai bor, vagyis a Hegyke. A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: friss, üde, lendületes, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal.


Szigorú szabályok mentén készül

Összetételét tekintve készítői szigorú szabályokat fektettek le, azonban kellő mozgásteret is hagytak ahhoz, hogy minél több zalai borász készíthesse el saját Hegykéjét.

A házasítás minimum 10, maximum 40 %-ban tartalmaz cserszegi fűszerest (mely szintén Zala szülötte, a néhai dr. Bakonyi Károly nemesítő közkedvelt fajtája), nektárt, pátriát, Rozáliát vagy koronát, ám a bor gerincét (50-70% között) olyan, tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, vagy a királyleányka.

Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

Az idei bírálatra 20 pincészet küldött mintát

A cél, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét. Az első, 2021-es évjáratot két borászat, a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok palackozhatta.

A hétvégén Hévízen megrendezett idei bírálatra 20 pincészet küldött mintát. A szigorú feltételrendszernek ezúttal a Cezar Pincészet, a Dóka Éva Pincészet, a Kányaváry Borbirtok, a Keszler Birtok, a Mándli Pincészet és a Tóth Pince felelt meg.

S ha valaki azt kérdezné, honnét ered a név: Hegyke, annak csak el kell utaznia a dimbes-dombos Zalába. Az itt élők ezeket a földrajzi objektumokat, csak szerényen „hegynek" hívják, itt szőlőhegyek vannak. Pedig nem hegyek azok, hanem csak „hegykék"...