Az idei év nem járt nagy járványokkal, már ami a gombás és baktériumos betegségeket illeti. Annyi fertőző anyag mégis képződött a vesszőkön, a fás részeken, hogy érdemes elvégezni az őszi lemosó permetezést, még akkor is ha tavasszal, rügypattanáskor is felveszik majd a permetezőgépet. Gondoljanak az idei télre, nem gyérítette jelentősen a károsítókat. Már a hidegben sem reménykedhetünk...

Nem történt változás a készítmények körében. A legtöbb gombás betegség és a baktériumok ellen a réztartalmú gombaölőket, míg a lisztharmatok ellen a kénes szereket javasoljuk. Ahol csak azok az állati kártevők okoztak gondot, melyek most a fás részek kéregrepedéseiben telelnek, ott az olajos rovarölőket kell bevetni. Tehát Önöknek kell a szert kiválasztani, a gyümölcsfáik és az ezeken megtalálható károsítók alapján. A kérdésben segíthetnek a növényvédelmi végzettségű eladók és a zsigogyorgy.hu-ra feltett táblázat.

Ismételni is lehet a kezelést, de miden esetben a rezes vagy kénes permetezés után következzen az olaj! Felhívom a figyelmüket arra, hogy a rézszulfát (a rézgálic avagy a kékkő) lombtrágyaként lett engedélyezve, több készítményben is elérhető. Érdemes fóliával takarni a fák alját, a talajlakó mikroszervezetekérzékenyek a rézre. A Tiosol is lombtrágyaként kapható. Olyan formában tartalmazza a ként, mellyel lemosáskor, még egy gyengébb varas fertőzés ellen is védekezhetünk. A kén jelentősége megnőtt, hiszen a lisztharmatok egyre nagyobb gondot okoznak és atkagyérítő hatása is van!

Aki nem tud több fordulóban permetezni, az választhat a komplex készítmények közül. Sok változatbankaphatók, de mindig kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint a színkénes vagy színrezes gombaölők. Gondoljanak a díszfákra is, ezeket is védeni kell, sőt a kerti károsítók is áttelelhetnek rajtuk! A gyümölcsmúmiák leszedését és a kéregkaparást kövesse az őszi lemosás!

dió

A diólevél alapja – fotó: Zsigó György

A szombati fotón az ősszel lehulló diólevél alapját láthatják. A seb parásodásáig, bezáródásáig gombák, baktériumok juthatnak be a fatestbe. A rezes lemosással fertőtleníthetjük a sebeket!

Befejeztük az idénre az előrejelző hálózat működtetését. A rajzási adatokat tavaszig fennhagyjuk a magyarnovenyorvos.hu és az Agroinform.hu/Növényvédelem oldalakon. Érdemes átnézni a táblázatokat! Segítségünkre lehet az idei szezon értékelésében és a következő év tervezésében. Kell-e permetezni és ha igen, mikor kezdjek hozzá? Az előrejelzés segítségével választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

November 13-án őszi növényvédelmi tanfolyamok indulnak a fővárosban. A megyékben is elkezdődnek a képzések, a helyszíneket és az időpontokat megtalálják az NMNK honlapján. A részletes tájékoztatót és a jelentkezési lapot letölthetik az Agroinform.hu-ról vagy a zsigogyorgy.hu oldalról és innen el is küldhetik a feltüntetett címre.

Zsigó György / Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a folyamatosan frissülő rajzási táblázatokra kíváncsi kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.