A meghökkentő kinézetű, fekete héjú almáról már korábban írtuk, hogy nagyon kapós volt a vásárlók körében. Törökországban tavaly ősszel az 1 300 méternél magasabban fekvő gyümölcsösök esetében a gyümölcshéj színének sötétedéséhez volt kedvező az időjárás.


Most utánajártunk, hogy általában hol termeszthető az ilyen gyümölcs, mitől lesz fekete a héja és mennyibe kerül.

A világban sokféle különlegesnek számító almafajta termesztésével foglalkoznak, az egyik legismertebb talán a Black Diamond, melyet többnyire a távol-keleten, például Bhutánban és Tibetben termesztenek. A krishijagran.com arról ír, hogy egy kínai cég Bhután-ban 50 hektáros területen állítja elő a méregdrága gyümölcsöt. Igen, méregdrága, ugyanis darabja 50 jüan-ba kerül, ami átszámítva körülbelül 2500 forintot jelent, de itt például arról lehet olvasni, hogy akár 20 dollárt (körülbelül 6000-7000 forint) is elkérhetnek érte. Többnyire a luxusszállodák gyümölcskínálatában találkozhatnak vele a fogyasztók.

A különleges gyümölcs termesztőkörzete meglehetősen szűk, ugyanis a szín kialakulása a magas UV-sugárzásnak köszönhető, amely kizárólag speciális domborzati viszonyok esetén fordulhat elő: már nagyon magas tengerszint feletti magasságban, de még termesztésre alkalmas körülmények között lehetséges. A termesztés költségeit az is növeli, hogy rendkívül lassan fordulnak termőre ezek a gyümölcsfák, ráadásul a fáknak csak körülbelül egyharmada képes arra, hogy fekete színű gyümölcsöt teremjen.

Nem csoda tehát, hogy borsos árat kell fizetnie annak, aki meg szeretné kóstolni. A gyümölcs egyébként kifejezetten egészséges.

A feketeöves almatermesztők természetesen más módon is költségekbe verhetik magukat, az Amazon-on például 150 dollárért (45-50 ezer forintért) bárki beszerezhet 10 db Black Diamond gyümölcsmagot. Hogy mit kezd vele otthon a lelkes vásárló, az természetesen más kérdés, mivel szinte alig akad a bolygón olyan terület, ami alkalmas a termesztésére.

És akkor lássuk, miről is van szó:

Indexkép: Envato (illusztráció)