„A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket." - állítja Luc Vanoirbeek a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) főtitkára. A Vilt szakmai portálnak adott interjújában az almaültetvények tömeges kivágásáról beszél - írja a nak.hu

almaültetvény

A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket – fotó: pixabay.com

Európában túlkínálat van

Ezek javarészt olyan parcellák, amelyeken még nem szedték le a gyümölcsöket. A betakarítás elmaradása a terület 15 százalékát (800 hektár) érintené.

Európában túlkínálat alakult ki, mivel az orosz piac teljesen el van zárva az európai alma elől. Emellett további behozatal érkezik olyan országokból is, mint Törökország. A termelőknek a megzavart értékesítési piac és a túlkínálat mellett meg kell küzdeniük a magas energiaárak miatt meredeken emelkedő tárolási költségekkel is.

alma

A betakarítás elmaradása a terület 15 százalékát (800 hektár) érintené – fotó: pixabay.com

A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak

A flamand almatermesztők idei termése 238 000 tonnával mintegy 24 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál. A belgiumi almaültetvények területét 5 234 hektárra becsülik, szemben a tavalyi 5 348 hektárral. Ez 114 hektárral kevesebb, de még mindig nem tartalmazza a jelenlegi kivágás hatásait.

A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak. Ebben a szezonban a termés 346 000 tonna volt. Ez 0,2 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. Vanoirbeek szerint az idei egy normális év a körte szempontjából - írja a nak.hu