Az east-fruit.com portál beszámolója szerint az Ukrán Kertészeti Szövetség (UHA) – az ország 2022. évi gyümölcstermesztését elemezve megállapította, hogy az önálló Ukrajna története során az egyik legnehezebb év a 2022-es volt.

Gyümölcsökből a korábbi évekhez képest jóval kevesebb termett, mivel az ültetvények egy részét a háború feldúlta, és jóval kevesebb munkáskéz jutott a növények ápolására és a betakarításra.

Az eper idén nem volt egy sikertörténe

Az eper idén nem volt egy sikertörténet – Fotó: Pixabay

A korai szamócatermesztés alapjait még az orosz agresszió kezdete előtt sikerült lefektetni, a háborús költségek miatt azonban a friss gyümölcs ára az előző évihez képest 40-50 százalékkal megemelkedett. A logisztikában kialakuló akadályok és költségnövekedés miatt azonban egyes termelők csak áron alul tudtak megszabadulni termésüktől.

Ukrajna a korábbi években sikeres kapcsolatokat épített ki (jelentős mennyiségű) almatermésének értékesítésére, főleg a kelet-ázsiai országokban. Ezeket a kapcsolatokat azonban a háború és a moldáviai konkurencia ellehetetlenítette. Ezért a termés jelentős része (a málnához hasonlóan) leszedetlenül maradt, sőt néhány ültetvényt fel is kellett számolni. Nagy meglepetésre növekedett viszont az ország áfonyatermése, amelynek jó részét sikerült külföldre értékesíteni.

Indexkép: Pixabay