A UPL Hungary Kft. partnertalálkozóval nyitotta a 2023-as évet, amely január 26-27-én került megrendezésre a Thermal Hotel Visegrád szálloda exkluzív környezetében. A vacsorát megelőző szakmai előadások sorát Piyush Kumar, a UPL Hungary Kft. country managere kezdte. A rövid köszöntőben szó ejtett az előző év kihívásairól, viszont kiemelte, hogy jelenleg egy pozitív várakozásokkal és célokkal teli, új évben vagyunk.

Piyush Kumar, a UPL magyarországi igazgatója

Piyush Kumar, a UPL magyarországi igazgatója – fotó: Pintér Viktória

A cég világelső a BioSolutions termékek gyártásában és forgalmazásában

A bevezető gondolatokat követően Piyush Kumar a UPL által újragondolt fenntarthatóságról és az OpenAg szellemiségéről tett említést, melynek értelmében a vállalat olyan mezőgazdasági hálózat kialakításán dolgozik, amely mindenki számára elérhetővé teszi a fenntartható növekedést és korlátok, valamint határok nélküli fejlődést biztosít partnerei számára. A program három évvel ezelőtt került kihirdetésre, és ennek megfelelően kerültek kialakításra a UPL üzletágai is, melyek közül meghatározó a Natural Plant Protection (NPP by UPL) divízió, amely kizárólag biológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság számára.

Az igazgató előadásában kiemelte, hogy a 138 országban jelen lévő, 18 fejlesztőközponttal és 43 gyárral rendelkező cég világelső a BioSolutions termékek és ötödik a növényvédőszer-gyártók rangsorában.

Az UPL elsődleges célja, hogy a Földet élhetővé tegyék a következő generációk számára is

Az előadást Eleonora Markova, a UPL közép-kelet-európai régiójának vezetője folytatta. Említést tett a bolygónkat érő aktuális kihívásokról, melyekre megoldást kell találnunk. A kihívások között kiemelt helyen szerepel a klímaváltozás, így az UPL elsődleges célja, hogy a Földet élhetővé tegyék a következő generációk számára is. Ezt a törekvésüket a Sustainalytics és a Dow Jones is pozitívan értékelte.

Eleonora Markova

Eleonora Markova, a UPL Közép-Kelet-Európai régiójának vezetője – fotó: Pintér Viktória

A mai gyorsan változó világban kulcsfontosságú, hogy a fenntarthatóság álljon az első helyen

Az UPL olyan megoldások fejlesztésén dolgozik, melyekkel garantálja a termésbiztonságot, a talaj védelmét, az élelmiszerbiztonságot, a szermaradékok minimalizálását és a környezetre gyakorolt káros hatások kiszűrését. Ennek elérése érdekében számos kutató céggel és egyetemmel állnak kapcsolatban.

A UPL a fenntarthatóság jegyében létrehozta a Natural Plant Protection – NPP by UPL üzletágát amely biológiai megoldásokat kínál a növényvédelem, a növénytáplálás és a talajegészségügy területén.

A biológiai megoldásokon túlmenően a konvencionális növényvédő szerek alkalmazásában is számíthatnak a gazdálkodók a cég szakértelmére. Magyarországon is sikerrel indították el a ProNutiva programot, melyben egyesül a hagyományos növényvédő szerek és a biológiai megoldások alkalmazása. A együttes alkalmazás ereje az egyre emelkedő termésszintben és a termésminőségben is megmutatkozik. A program egyelőre repcében érhető el, azonban már folyamatban van a kialakítása gabona kultúrákra is.

A régióvezető előadásából kiderült az is, hogy a biostimulánsok a szintén célként kitűzött karbonlábnyom-csökkentésben is kulcsfontosságúak, hiszen alkalmazásuk következtében a növények kevesebb tápanyaggal érhetik el ugyan azt a termésmennyiséget.

A meghívott előadó dr. Potori Norbert az Agrárgazdasági Kutatóintézet főosztályvezetője az élelmiszerek és inputok piaci történéseiről és a jövőben várhatókról beszélt.

Potori Norbert

Dr. Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főosztályvezetője – fotó: Pintér Viktória

Elmondta, hogy a növényvédőszer-eladások világpiaci szinten nőttek, azonban az európai piacon a kereslet csökken. A visszaesés több okra vezethető vissza: a Farm to Fork és biodiverzitási stratégia jogszabályi korlátai, a kritikus szárazság, a hatóanyagok drágulása, az euró értékvesztése a dollárhoz képest, az ukrán felhasználáscsökkenés. Ugyanakkor Európán kívül Afrika és a Közel-Kelet is némi csökkenést könyvelhet el. A főosztályvezető részletesebben kitért a két háborús ország mezőgazdaságára is

A növényvédő szerek és biostimulánsok piaca

A termékpiaci és műtrágya helyzetkép bemutatását követően Véglesi János, a UPL kereskedelmi vezetője a növényvédő szerek és biostimulánsok piacának alakulásáról beszélt. Előadását rövid visszatekintéssel kezdte: a tavalyi év kedvezőtlen gazdasági és időjárási viszonyainak köszönhetően sokkal kevesebb növényvédő szer került felhasználásra.

Az előadó ismertette a cég termékstruktúráját, melyből legnagyobb arányt a gyomirtó szerek képviselnek, ezt követik a fungicidek, a biostimulánsok, adjuvánsok és a csávázószerek. A következő időszakban a UPL kiemelt célja a biostimulánsok részarányának növelése.

A kereskedelmi vezető az egyes növényvédőszer-típusok bemutatását a csávázószerekkel kezdte. Ugyan az időjárás a vetőmagok termesztését sem kímélte, a csávázószerek között a Rancona i-MIX termékük így is piacvezető lett, illetve a drótférgek elleni Signal is nagyon népszerű volt a termelők körében.

A szárazság miatt a gazdák próbálnak minél költséghatékonyabban termelni, így sok esetben csökkentek a lombtrágya és biostimulátor felhasználások. Azonban ezek az anyagok segítenek a növényeknek az őket érő stressz csökkentésében és így a száraz időszak átvészelésében, emiatt a kedvezőtlen körülmények ellenére is szignifikáns növekedés volt tapasztalható a biostimulánsok eladásában.

Az előadás az UPL csomagajánlataival folytatódott

A Forthial kalászosokban alkalmazandó készítmény biostimulánsból és komplex műtrágyából áll, elősegíti a fotoszintetikus aktivitás növekedését, növeli a tápanyagfelvétel mértékét, ezáltal javítja a betakarított termés beltartalmi értékeit. Segítségével javul a kijuttatott műtrágya hasznosulásának mértéke.

A Tonivit csomag gabonán kívül számos kultúrában használható. Növeli a gyökeresedést és aktiválja a tápanyagfelvételt a talajból, így növelve a termőre fordulás mértékét. Emellett a gyökérfejlődés szempontjából kulcsfontosságú foszfor és kálium kiegészítő forrása.

A MulAto csomag szintén nagy siker volt az elmúlt évben, jó hír, hogy idén is elérhető marad a gazdák számára.

A UPL-nek számos megoldása van gyomirtásra búzában: kétszikűek ellen használható a Nautius, illetve nehezen irtható gyomok ellen alkalmazható a Xanadu csomag. Kukoricában használható kétszikűek elleni csomag a Kaltor.

Csávázásra a már említett Rancona i-MIX és a Signal gomba- és rovarölő szeres csomagok állnak rendelkezésre.

Véglesi János

Véglesi János, a UPL kereskedelmi vezetője – fotó: Pintér Viktória

Deszikkálásra az Elastiq Ultra – Silwet Star csomagot ajánlják. János kiemelte, hogy az Elastiq használata repcében 3-4 héttel a betakarítás előtt tanácsos, így lehet leginkább minimalizálni a pergési veszteséget.

A Dél-Alföldön már megpattantak a rügyek, jön a lemosópermetezések időszaka. Kertészeti kultúrákban alkalmazható csomag az Alma start, melynek fő összetevője a magas paraffinolaj-tartalmú Catana rovarölő. Emellett ajánlott még az Alma Gold négy komponensű, gombaölő szereket tartalmazó csomagja.

Bemutatták az idei évben érkező készítményeket is

A partnertalálkozó szakmai programját Valovics Attila, a UPL Hungary fejlesztő mérnöke zárta. Előadásában az idei évben érkező készítményeket mutatta be, melyekből szerencsére sokkal több van, mint a kivonás, illetve korlátozás alá eső szerekből.

A UPL augusztusi rendezvényén már hallhattak az érdeklődők a Zeba talajkondicionáló készítményről, mely granulátum formulációban került kifejlesztésre. Legfőbb feladata a talaj porozitásának és szerkezetének javítása, a nedvesség megtartása. Használatával csökkenthetők az öntözési költségek és elősegíthető a talaj nedvességtartalmának hosszabb távú megőrzése.

Valovics Attila beszámolt egy csemegekukoricában végzett kísérletről is. Az eredmény azt mutatta, hogy a Zebával kezelt parcellákon csökkentett öntözővíz-mennyiségek mellett a betakarított termésmennyiség nem mutatott jelentős eltérést, valamint összehasonlítva az üzemi kontroll talajnedvességével, a Zeba készítménnyel kezelt területen sokkal egyenletesebb volt a talaj nedvességtartalma.

Ahogy egy korábbi előadásban már elhangzott, az UPL világviszonylatban első helyen áll a biostilumátorokat illetően, melyek főként az alga és a nitrofenol-tartalmú készítményeket jelentik. Idén azonban új készítménycsalád kerül bemutatásra, az aminosavak. Néhány hónapon belül engedélyt kap az első termék, az ARY-AMIN C, amely egy növényi eredetű aminosavkomplex, válogatott tápanyagokkal kombinálva. A termék kalászosokban, repcében, cukorrépában és burgonyában lesz engedélyezve.

A következő termék szintén aminosav-alapú: a CALIBRA CARBO egy növényi aminosavakat tartalmazó koncentrált tengeri algakivonat, mely természetes növekedésserkentő hatással bír, fokozza a fehérjeszintézist és enyhíti az abiotikus stresszt. A készítmény két egymást kiegészítő biostimulátor kombinációja: algák és aminosavak az alkotók, melyekkel nagyon jó szinergista hatás érhető el. Az engedélyokiratban a fent említett szántóföldi kultúrák mellett biztosan szerepelni fog még a szója is.

Az UPL aminosavas biostimulátoraiból fejlesztés alatt állnak olyan készítmények is, amelyek zöldség és gyümölcs kultúrákban lesznek felhasználhatók. Ezek érkezése későbbre várható.

Valovics Attila

Valovics Attila, a UPL Hungary fejlesztő mérnöke – fotó: Pintér Viktória

Egyre inkább a természetes növényvédő szerek felé kell fordulnunk

Az előadó utolsóként a narancsolajat mutatta be, mely egy élelmiszeripari melléktermék, ugyanakkor már jó ideje ismert gomba- és rovarölő hatású készítmény. A narancsolaj fő hatóanyaga a d-limonén, azonban olyan további értékes anyagokat is tartalmaz, melyek segítik a növényt a védekezésben.

A rovarölő hatóanyagok visszavonásával egyre inkább a narancsolajhoz hasonló, természetes növényvédő szerek felé kell fordulnunk. Az említett készítmény használatával jelentősen csökkenthető az élelmiszerekben lévő szermaradék mennyisége.

Formulációját tekintve mikroemulzió, kicsi dózisokkal is nagy eredmény érhető el vele. A narancsolaj hatásmódja fizikai, tehát érintkeznie kell acélszervezettel.

Azonnali taglózó hatással bír, a sejt, illetve rovar fejlődése az érintkezést követően megáll. Kontakt hatóanyag lévén körültekintően kell bánni a kijuttatásával, nagyon fontos a kiváló minőségű permetlé-lefedettség.

A készítmény már megkapta az engedélyt szőlőben lisztharmat és szürkepenész ellen, zöldség- és dísznövényhajtatásban pedig takácsatkák, üvegházi liszteske és szúró szívó szájszervű rovarokkal szemben hatásos. A további engedélykiterjesztés folyamatban van.

Az előadások végeztével vacsora következett, amely kitűnő alkalmat jelentett az elhangzottak megvitatására.

vacsora

Az előadások végeztével vacsora következett – fotó: Pintér Viktória