Nem túlzás, ha kijelentjük, hogy Magyarország és a régió talán legkorszerűbb automata tisztító és válogató gépsora került telepítésre Petőfiszálláson a Szalai kertészet sárgarépa üzemében. A projekt a hazai Procompax Kft. és az új-zélandi székhelyű Wyma cég közös projektjeként jött létre, és az egyedi innováción túlmutatva ez a projekt sok más olyan sajátos megoldással is fel van vértezve, ami miatt csodájára járnak nemcsak a hazai, de a környező országok zöldségpiaci szereplői is. Erről kérdezzük most Bata Károlyt, és Engi Gábort a Procompax Kft. vezetőit.

procompax

Magyarország és a régió legkorszerűbb automata tisztító és válogató gépsora került telepítésre Petőfiszálláson – fotó: Procompax Kft.

Innováció a Wyma Solutions szintjén – mit jelent ez a gyakorlatban?

Valamennyi zöldségfeldolgozó iparban résztvevő szakember etalonként tekint a Wyma cégre, mint a méltán híres forgódobos polírozó feltalálójára, amit a cég egyik zászlóshajója a Vege-Polisher testesít meg mind a mai napig, mintegy különálló gép.

A Wyma név azonban már a 90-es évek eleje óta messze túlmutat ezen az innovatív sikertörténeten, és a nyugati országokban, ha valaki nagyobb kapacitású (8 tonna/óra +) gyökérzöldség (burgonya, sárgarépa, cékla stb.) -tisztító, -válogató, esetlegesen -csomagoló gépsorban gondolkodik, akkor szinte biztosra mondhatjuk, hogy a Wyma megoldása terítéken lesz. Ez nem csak a kiváló minőségű, hosszútávra tervezett gépeknek köszönhető, hanem sokkal inkább a minőségi szolgáltatásoknak, és a piacvezető innovatív megoldásoknak, amelyek napjainkban kiemelkedően fontosak a piaci előny megszerzéséhez, és hosszútávú megtartásához.

procompax

Kiváló minőségű, hosszútávra tervezett gépek – fotó: Procompax Kft.

És hogyan jutott el mindez Petőfisszállásra?

A Wyma és a Procompax partnerkapcsolata 2018 év elejére nyúlik vissza, amikor elkezdtek bővülni az akkor még csak hazai megkereséseink a post-harvest gépek, és megoldások iránt. Eleinte csak árajánlatoztunk, később jött néhány kisebb beruházás, és ezek után kerültünk kapcsolatba a Szalai testvérekkel. A Szalai kertészet a hazai piac jelentős szereplője, és néhány megbeszélés után számukra is hamar kiderült, hogy ezt a piaci pozíciót megerősíteni, hosszútávon megőrizni és nagyot lépni csak egy ilyen technológia beszerzésével lehetséges.

procompax

Piacvezető innovatív megoldások, amelyek napjainkban kiemelkedően fontosak a piaci előny megszerzéséhez, és hosszútávú megtartásához – fotó: Procompax Kft.

Mekkora a kapacitása, miben más ez a gépsor?

A gépsor maximum bemenő kapacitása 12 tonna/óra, és ugyebár az nem újdonság, hogy egy ilyen technológia beszerzésének gondolata mögött alapvetően a kézi munkaerő kiváltása, minimalizálása mellett a termelékenység növelése az elsődleges cél, de a legfőbb különbségek itt is inkább a részletekben rejlenek.

Én elsőként kiemelném, ami mindennek a kulcsa, hogy ennek a gépsornak az optikai válogató kivételével minden egységét a Wyma egyedileg tervezte és gyártotta.

Ez azért kiemelkedően fontos egy ilyen beruházásnál, mert amellett, hogy nincs integrálási hibalehetőség, és a későbbi hibaelhárítások is sokkal kézenfekvőbbek lesznek, számos további előnye van annak a tényezőnek, hogy a fejlesztéstől kezdve a kivitelezésig minden egy gyárban zajlott. Ugye ez egy full automatizált gépsor, aminek a központi vezérlőszekrénye jelenleg több mint 30 különálló egységet vezérel egy érintőképernyős HMI segítségével, aminek van egy komoly szoftveres háttere, és számos sajátos fejlesztést, individuális beállítást (pl.: finomhangolást, hibakódolvasást, energiatakarékossági és vízgazdálkodási beállításokat, táplálható preset-eket) biztosít a kezelőnek, amelyek megfelelő alkalmazása nagyban megkönnyítik az üzemeltetést és optimalizálják a működési költségeket.

Példaként, a gépsor áramfogyasztása teljes terhelés alatt valamivel több mint 50kW, de a gyári konstrukciójában a szoftver képes az egyes villanymotorok működését szabályozni, finomhangolni a pillanatnyi terhelési nyomatéktól függően. Ez legalább 20-25%-os energiamegtakarítást jelent, ami az energiaválság korában, amikor az üzemek a túlélésért küzdenek, rengeteget jelent.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy egy tisztító gépsor alapesetben kifejezetten nagy vízhasználatot igényel, aminek csökkentése régóta foglalkoztatja a Wyma mérnökeit. Ennek köszönhetően a hagyományos vízvisszaforgató rendszereken kívül ebben a gépsorban a Wyma vízgazdálkodás optimalizálásának egyéb sajátos megoldásai is megtalálhatók, ami mindenképpen előnyt jelent a mostani és a jövőbeni szabályozásokat figyelembe véve.

Fontos innováció még a gépsorban, hogy az „Ipar 4.0” irányelv alapján lett megtervezve, és telepítve, ennek megfelelően a gépsor az eredeti állapotában bármikor bővíthető az intelligens automatizáció folyamataival, amiből már jelenleg is elérhető néhány a kínálatunkban.

A gépsor ezeken kívül még számos további funkcióval rendelkezik, és természetesen bármikor tovább bővíthető, fejleszthető az ügyfél igényeinek megfelelően.

procompax

A gépsor az eredeti állapotában bármikor bővíthető az intelligens automatizáció folyamataival – fotó: Procompax Kft.

Az értékesítésen kívül milyen szerepe volt még a Procompax Kft.-nek?

Amellett, hogy a Szalai testvérekkel szorosan együttműködtünk, hogy felmérjük a gazdaság rövid és hosszútávú terveit, így a projekt közös megalkotásán kívül, a Procompax Kft. szakemberei bonyolították le a projekt körüli teljes logisztikai feladatokat, az átalakítási munkákat az épület és a helyszín előkészítésénél, a tálcázási és az elektromos bekötési munkálatokat. A gépek telepítésénél is jelen voltunk, és természetesen a karbantartási munkák is a mi feladatunk lesz a jövőben.

procompax

A Procompax Kft. szakemberei bonyolították le a projekt körüli teljes logisztikai feladatokat – fotó: Procompax Kft.

A gépek telepítésénél is jelen voltak, és a karbantartási munkák is a Procompax KFT. feladatai lesznek a jövőben – fotó: Procompax Kft.

Hogyan látják a piac jövőjét, és mik a hosszútávú tervek?

Azt gondolom, hogy még mindig van hová fejlődnünk a hazai piacon, bár a tendencia pozitív. Az ilyen jellegű fejlesztésekhez fejben is fel kell nőni, nem elég csupán a megfelelő pályázati körülmények biztosítása. Értem ez alatt, hogy fel kell ismerni az előnyeit, hogy ezek a gépek már nem csupán vasak, hanem ma-holnap önállóan gondolkodó egységek. És természetesen ezeket számszerűsíteni is tudni kell. Nyakunkon az „Ipar 4.0”, és mi itthon még az automatizáció fogalmával küszködünk sok helyen.

Rendszeresen találkoztunk olyan technológiai vonalakkal is, amiket költséghatékonyság céljából „patkoltak” meg több olcsóbb gyártmányú egységgel. Nem ritka, hogy 6 gépből 3 az mind más gyártmányú. Gyakorlatilag a bővítés tehát megtörtént, de technológiailag nem kompatibilis a rendszer, emiatt az integrálás lehetetlen és folyamatosak lettek az üzemi leállások. Részletesen körül kell járni, és fel kell ismerni, hogy mi az ipari gép, és mi nem, illetve érdemes résen lenni, mert most azt a világot éljük, hogy mindenki szakértő akar lenni.

Nagyon sok tervünk van, de a hosszútávú terveink közé tartozik, hogy a szolgáltatásaink minőségét fejlesszük, és tovább növeljük jelenlétünket a hazai post-harvest piacon. Illetve folyamatban van egy saját fejlesztésű rendszerünk is, amiben már az AI lesz a főszereplő, és természetesen a zöldség- gyümölcsipar post-harvest profiljába fog segédkezni, de egyelőre erről többet még nem mondhatok.

Miért sikertörténet a petőfiszállási projekt?

Több szempontból is sikertörténet! Számunkra azon kívül, hogy egy világszínvonalú technológia és egy elégedett ügyfél pont a kis hazánkban találkozott, a legfontosabb talán, hogy a valamivel több, mint másfél évig tartó közös munka során egy nagyon jó és bizalmi szintű partnerkapcsolatot sikerült egymással kialakítani a Szalai testvérekkel. Azt gondolom ebben a projektben a mi sikerünket ez koronázza.

Ha üzemi automatizáció fejlesztésén, kiépítésén, esetleg szoftveresen szeretne korszerűsíteni, akkor keresse a Procompax Kft. munkatársait és egy gyors igényfelmérést és helyszíni felmérést követően részletes árajánlatot adunk Önnek.

Kapcsolat:
info@procompax.com
+36 30 357 1684

procompax