A friss gyümölcsök eltarthatóságát lényegesen befolyásolják a felületükön gyakorlatilag kivédhetetlenül megtelepedett kórokozók. Egy kanadai vállalat, illetve munkaközösség, amelynek székhelye a Niagara-vízesés környéki nagy gyümölcstermesztő körzetben van, Clean Verificat koon néven kifejlesztett egy olyan eljárást, amely egy 30 másodperces ultraibolya sugárzással – hidrogénperoxid-párás kezeléssel kombinálva – az ilyen kártevők 99 százalékát elpusztítja – írja a freshplaza.de.

gyümölcs

Az eljárás előnye, hogy a gyümölcs a tisztítás során száraz marad – fotó: Pixabay

Az eljárást a Guelph-i Egyetem élelmiszer-higiéniai szempontból alkalmazhatónak minősítette.Ez tulajdonképpen egy mosásnak felel meg, amely a cég szerint a kezelt gyümölcs eltarthatóságát lényegesen meghosszabbítja. Szakértők szerint a mosás általában hatékony tisztítási módszer, de a friss gyümölcsöket csak száraz állapotban lehet becsomagolni és az árusítás helyére útnak indítani. A Clean Works újításának az egyik legnagyobb előnye éppen a száraz felület megtartása.

A módszer egyébként nemcsak a gyümölcsök, hanem a göngyölegek (rekeszek és konténerek) fertőtlenítésére is alkalmas, és a feltalálók véleménye szerint fordulópontot jelenthet a friss gyümölcsök eltarthatóságában.

Ontario tartomány egyik legnagyobb gyümölcsültetvénye, a Moyers Apple Products, amely a forgalmazó vállalattal való szerződés alapján – a 2014. évi nagy lisztéria-fertőzés óta használja ezt a fertőtlenítési módszert, 2017-ben kormánykitüntetést kapott az eljárás alkalmazásáért.