Az AKI PÁIR adatai szerint a 2023. 12. hetén az újburgonya leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 1750 Ft/kg. A koktélparadicsom bruttó termelői ára 2200 Ft/kg, a gömbparadicsomé mérettől függően 1250-1260 Ft/kg, a fürtös paradicsom pedig 1620 Ft/kg. Minden paradicsomfajta olcsóbb lett az előző héthez képest, a csökkenés mértéke fajtától függően 10-20 százalék – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

2022. 12. hetéhez képest a barna héjú vöröshagyma közel háromszorosára, a sárgarépa kétszeresére drágult, a burgonya bruttó termelői ára fajtától függően 25-78 százalékkal, a cékla 83,3, a jégsaláta 87,1 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos időszakához képest viszont olcsóbb lett a fehér fejes káposzta: a tavalyi 390 Ft/kg-os termelői ár idénre 220 Ft/kg-ra csökkent, ami 44 százalékos árcsökkenés.

Magyarországon a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk

Magyarországon a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk – Fotó: Pixabay

Retek

A retekfélék leggyakoribb bruttó termelői ára 2023.12. hetén a Budapesti Nagybani Piacon:

  • hónapos retek: 254 Ft/csomó, 12,7 százalékkal drágább, mint egy éve,
  • jégcsapretek: 375 Ft/kg, 13,6 százalékkal drágább, mint tavaly,
  • Müncheni sörretek: 400 Ft/csomó, 33,3 százalékkal drágább, mint tavaly,
  • fekete retek: 310 Ft/kg, egy év alatt 10,7 százalékot drágult.

Az előző héthez képest, csak a Müncheni sörretek ára csökkent 50 forinttal, a másik három retekfajta ára 4-5 százalékkal emelkedett.

Az importból származó retekfélék leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon:

  • hónapos retek: 160 Ft/csomó. 11,1 százalékkal olcsóbb, mint egy éve
  • Müncheni sörretek: 425 Ft/csomó 11,8 százalékkal drágább, mint egy éve

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban évente 245-255 ezer tonna hónapos retket termesztenek, Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia a meghatározó termelő. A termelés több országban szinte egész évben folyamatos a zárt termesztőberendezésekben, a „salátagyárakhoz" hasonlóan ezeken a helyeken ún. „retekgyárak" jöttek létre – írja elemzésében az AKI.


Hozzáteszik, hogy Magyarországon a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában és

a hazai felhozatal bővülésével – a korábbi évekhez hasonlóan – az idei évben is várhatóan kifut az importtermék a kínálatból.

A hazai kínálat bővülésével csökken, majd megszűnik importból származó újhagyma.

A hazai kínálat bővülésével csökken, majd megszűnik importból származó újhagyma – Fotó: Pixabay

Újhagyma és póréhagyma

A belföldi újhagyma (zöldhagyma) egész évben kapható a Budapesti Nagybani Piacon. Az AKI PÁIR adatai szerint

  • az újhagyma termelői ára 26 százalékkal (255 Ft/csomó-ra) emelkedett 2023 1–12. hetében az egy évvel korábbihoz képest,
  • az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára ugyanekkor 253 Ft/csomó, 32 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Várhatóan a hazai kínálat bővülésével csökken, majd megszűnik importból származó újhagyma a piacon.

A belföldi póréhagyma egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piacon, importversenytárs nélkül. Az AKI PÁIR adatai szerint a póréhagyma termelői ára 5 százalékkal (290 Ft/db-ra) emelkedett 2023 1–12. hetében az előző év azonos időszakához képest – áll az AKI jelentésben.

Indexkép: Pixabay