A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) december végi adatai alapján 2020-hoz képest a szabadföldi zöldségfélék termésmennyisége Lengyelországban csupán 1 százalékkal csökkent, ám egyes zöldségféléknél ennél jóval jelentősebb visszaesés volt – írja a fruitveb.hu.

Csökkenő zöldségtermesztés mellett nőtt a lengyel hűtőipar

2021-ben nőtt a lengyel hűtőipar termelése – Fotó: Pixabay

A legnagyobb csökkenés a melegigényes zöldségféléknél jelentkezett. 2021-ben a szabadföldi uborka termésmennyisége 30 százalékkal, a paradicsomé 15 százalékkal csökkent, de visszaesett 3,3 százalékkal a fehérkáposzta, 6,6 százalékkal a vöröshagyma és 5,1 százalékkal a sárgarépa volumene is. Ugyanakkor a legnagyobb növekedést a tökfélék érték el 17 százalékos emelkedéssel.

A hűtőipar többet termelt

Ám hiába csökkent jelentősen bizonyos zöldségek termésmennyisége, a fagyasztott zöldségtermékek mennyisége nem csökkent, hanem emelkedett Lengyelországban. A GUS második féléves adatai alapján, amely időszak tartalmazza az éves feldolgozás 60 százlékát, a hűtőiparban feldolgozott zöldségfélék mennyisége 11,7 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Ugyanakkor Lengyelországban a fagyasztott zöldségfélék exportja 22 százalékkal bővült a második negyedévben, valamint 5,5 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben.

A növekedés két fő magyarázata, hogy a HoReCa szektor kikerült a karantén korlátozások alól, és jóval nagyobb kereslettel jelent meg a piacon, ugyanakkor az alacsony bázis – 2020-ban a fagyasztott zöldségfélék volumene 5,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest.


A 2022. január 1-jétől érvénybe lépő belarusz importtilalom, amely a fagyasztott zöldségtermékekre is vonatkozik visszafoghatja majd a lengyel exportot, mivel a teljes lengyel exportból nagyjából 6 százalék irányul Fehéroroszországba. Ugyanakkor a várakozások szerint a belföldi HoReCa szektor megnövekedett kereslet ezt ellentételezni fogja.

Hogyan változnak a zöldségárak?

A lengyel zöldségexport 2021 harmadik negyedévében 9,4 százalékkal volt magasabb, az előző időszakhoz képest. A növekedést főként az Egyesült Királyságba szállított paradicsom, illetve a Csehországba és Szlovákiába irányuló káposztaexport generálta.

Árfelhajtó hatással bír, hogy a termésmennyiségek visszaesése miatt alacsonyabb a betárolt készletek magasabb kereslettel találkoznak, illetve a gyökérzöldségek és hagymafélék minősége és eltarthatósága gyengébb. De arra is számítani lehet, hogy a hajtatott, frisspiaci zöldségek árát növelik majd az energia- és a műtrágyaárak emelkedése.

Indexkép: Pixabay