Dél-Amerikában, az erdőirtás hajdani központjába felére csökkent, Afrikában fokozódott a pusztítás, Európa és Ázsia egyes részein nőtt az erdővel borított területek nagysága – írja az Index az ENSZ világ erdeit felmérő jelentése alapján.

Csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett területek nagysága – fotó: Pixabay

Az elmúlt öt évben 10 millió hektárnyi erdő tűnt el évente, ami jelentős javulásnak számít az előző ötéves időszak évi 12 millió hektáros veszteségéhez képest.

Anssi Pekkarinen, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) vezető erdőgazdálkodási szakembere elmondta, csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett területek nagysága és több erdőnek lett fenntartható kezelési terve. Az erdőirtások új gócpontja Afrika lehet, ahol nagy valószínűséggel a növekvő népesség miatt egyre több erdőt vágnak ki. Pekkarinen szerint földművelés hatékonyságának javításával és alternatív energiaforrásokkal lehetne csökkenteni a károkat.

A tudósok szerint az erdők megóvása nemcsak a klímaváltozás megállításának lenne az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb eszköze, hanem a betegségek kórokozóinak terjedését is lassítanák.