Az Európai Bizottság korábban már beperelte Magyarországot öt másik uniós tagállammal együtt a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt. A levegőminőségre vonatkozó uniós szabályozásban meghatározott határértékeket 2010-ig, illetve 2005-ig kellett volna teljesíteni, ez hazánk esetében nem történt meg. Ellenben most az agrárminiszter megígérte, hogy Magyarország eleget fog tenni az EU légszennyezés-csökkentési követelményeinek 2030-ra.

Az Országgyűlés honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint a program kidolgozása már megkezdődött, de kormány eddig is mindent megtett a légszennyezés mérséklése érdekében. Nagy István kiemelte többek között a kisméretű légszennyező részecskék (PM10) visszaszorítását célzó ágazatközi programot. Ennek keretében 2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

légszennyezés

Évente 400 ezer európai életét követeli a szennyezett levegő – fotó: MTI / Mohai Balázs

A tárcavezető kiemelte az épületek energiahatékonysági korszerűsítését és a fűtési rendszerek cseréjét támogató pályázatokat is. 2010 óta több mint 412 ezer háztartás szennyezőanyag-kibocsátása csökkenhetett a kiírásoknak köszönhetően – közölte.

Magyarország kedvezőtlen adottságaira utalva Nagy István megjegyezte, hogy a szomszédos államokból 30 százalékkal több szennyező kerül a légtérbe, mint amennyi innen távozik, a földrajzi viszonyok miatt ráadásul télen feldúsulnak a levegőben a káros anyagok. A PM10 legnagyobb része azonban – mint fogalmazott – lakossági fűtésből, kerti hulladékok elégetéséből kerül a levegőbe. Ezeket a szabadban és a háztartási tüzelőberendezésekben egyaránt tilos elégetni, a büntetés mellett azonban a miniszter fontosnak nevezte a tájékoztató kampányokat is. A 2014-ben indult "Fűts okosan!" kampány a légszennyezés környezetet és egészséget károsító hatásai mellett kitér az egyéni felelősségvállalás jelentőségére, hiszen ez is sokat javíthat a levegő minőségén – olvasható a tájékoztatásban.

Európában évente 400 ezren halnak meg a szennyezett levegő miatt, és még többen szenvednek emiatt légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz levegő évente több mint 20 milliárd euró kárt okoz az európai gazdaságnak.