Az amerikai Stanford Egyetem kutatói kísérletek alapján felfedezték, hogy a lisztkukacok képesek elfogyasztani a nehezen lebomló műanyagok több fajtáját, sőt emésztőrendszerük a mérgező adalékanyagokat is képes semlegesíteni, így ezek fogyasztása sem okoz számukra semmilyen károsodást – írja a news.stanford.edu.

szemét

Ha a lisztkukacok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, az jelentős tehertől szabadítja meg a környezetet – fotó: Pexels

Ez azt jelenti, hogy az állati takarmányként is hasznosítható lisztbogarak akár a közeli jövőben bizonyos megoldást jelenthetnek a világban egyre halmozódó műanyag hegyek eltüntetéséhez, amiben eddig gyakorlatilag minden erőfeszítés kudarcba fulladt. Amennyiben ez – akár csak részben – sikerül, az óriási tehertől menti meg a környezetet.

Korábban a Stanford Egyetem és más kutatóhelyek munkatársai bebizonyították, hogy a könnyen és alacsony költséggel tenyészthető lisztkukacok jól felhasználhatók különböző haszonállatok takarmányozásában.

Egyelőre azonban nyitva marad a kérdés, hogy az ilyen műanyagokkal táplált lisztkukacok is felhasználhatók-e a takarmányozásban, pontosabban, hogy nem okoznak-e mérgezést a haszonállatoknak. Ebben elsősorban a PET-palackok gyúlékonyságát fékező és a lisztbogarak ürülékében is megtalálható, HCDB adalékanyag jelenthet problémát, illetve mérgezést.