A klímaváltozás káros hatásainak megfékezése érdekében és a párizsi klímaegyezménynek megfelelően az EU elkötelezett abban, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását az 1990-es adatokhoz képest.

2018 novemberében az Európai Bizottság egy hosszú távú uniós stratégiát mutatott be, amelynek célja a klímasemleges gazdaság elérése 2050-re. Ebben nyolc lehetséges utat vázoltak fel.

A májusi európai tanácsi tárgyalás előtt, ahol az uniós vezetők várhatóan elfogadják ezt a stratégiát, a Parlament március 14-én egy állásfoglalásról szavazott, amelyben felvázolják javaslataikat. Ebben a képviselők arra szólították fel a döntéshozókat, hogy a 2030-ra kijelölt célt növeljék, a Parlament pedig erősítse meg támogatását a Horizon Europe kutatási programmal kapcsolatban, amely költségvetésének legalább 35 százalékát a klímaváltozás elleni harcra kell hogy költse. Ahhoz, hogy az EU tartani tudja vállalásait, számos ambiciózus jogszabályt indított útjára.

bolygó

Cél a klímasemleges gazdaság elérése 2050-re – fotó: Shutterstock

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformja

A rendszer az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik.

Meghatároz egy szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid-kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, amelyekért pedig aukciók keretében fizetniük kell. A fel nem használt kvótát eladhatják.

Az ETS több mint 11 ezer erőművet és gyárat érint, és az Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 45%-át lefedi.

Az EU végső célja az, hogy 43%-kal csökkentse a kibocsátást a 2005-ös adatokhoz képest.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása a többi ágazatban

Az iparon kívül eső ágazatokból, mint a közlekedés vagy a mezőgazdaság, származik az üvegházhatású gázok több mint fele az EU-ban. Ezeken a területeken az EU-s célkitűzés, hogy 30%-kal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Ahhoz, hogy ezt a vállalást tagállami szinten be tudja tartatni, az EU kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határoz meg a tagállamok számára (figyelembe véve a GDP-t) a 2013–2020-as időszakra.

Az erdők védelmével a klímaváltozás ellen

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik egy évben az EU-ban (2014-es adat), ezért az Unió nagy hangsúlyt fektet a földhasználatra és az erdők szerepére a klímaváltozás elleni harcban.

A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot, az EU ennek a mértékén csökkentene. Többek között azt mondja, hogy ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette, vagy kompenzálják ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.