Donald Trump 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát a két évvel azelőtt megkötött egyezményből. Azt mondta: a megállapodás túl sok terhet ró az amerikai gazdaságra. A hosszú átfutási idő miatt azonban a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Egyesült Államok valójában 2020 novemberéig nem lépett ki a megállapodásból hivatalosan – írja a greenfo.hu.

Joe Biden jelezte: ő komolyan veszi a klímaváltozás ügyét. Beiktatását követően ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok visszalép az egyezménybe.

„Az éghajlatváltozás és a tudománnyal kapcsolatos diplomácia soha többé nem képezhetik részét külpolitikai vitáinknak” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

fotó: Shutterstock

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.