Különösen egyes algák, árnyéklakó mohák, páfrányok és árnyékadaptált fotolabilis (árnyékkedvelő) virágos növények érzékenyek a sugárzásra. A téma fontosságának ismeretében a németországi UFZ Környezetkutatási Központban az UV-B sugárzás káros ökológiai hatásainak vizsgálatával foglalkozva az állat- és növényfajok globális elterjedését, földrajzi eloszlását vizsgálták a klímaváltozás függvényében. A szakemberek előtt jól ismertek az UV-A és UV-B sugárzás közötti különbségek. Az előbbiek 315-400 mm, az utóbbiak 280-315 mm hullámhosszúságúak. Ez utóbbiak közvetlenül károsíthatják a DNS-t, elősegítve a bőrrák képződését.gabona

A növényeknél a fotoszintézis mértékét csökkentik, miáltal a biomassza képződése gátlódik, ezáltal pl. a mezőgazdasági haszonnövények terméshozama csökken. – fotó: Shutterstock

Ismeretes, az energiagazdag UV-B sugárzás sokkal veszélyesebb, mint az UV-A sugárzás – az emberek, állatok és növények körében egészségügyi veszélyeket hordozva. Új-Zélandon és Ausztráliában a napfény hatásának (hosszabb időre) kitett emberek körében nagyobb a bőrrák fellépésének veszélye. Itt a bálnák és kétéltűek bőrkárosodása is gyakoribb. Az UV-B sugárzás az utóbbinál az ebihalak és a tojások túlélési valószínűségét is korlátozza.

Az UV-B sugárzás mérési adatait 2004 óta a Földtől 705 km-re lévő, a Föld körül keringő NASA-szatellitről gyűjtötték be. A sugárzási adatokat hat paraméter szerint értékelték, mérték az évi átlagos sugárzás nagyságát, a szezonalítást, meghatározva a legnagyobb és legkisebb sugárzási intenzitású hónapokat és negyedéveket. Az UV-sugárzási adatokra támaszkodva a sugárzás mértékét feltüntető térképeket szerkesztettek, melyek internetről ingyen letölthetők.
Így térképen szemléltették, hogy a déli félteke országaiban (pl. Új-Zélandon) az UV-B sugárzás mértéke 50%-kal nagyobb, mint az északi félteke országaiban (pl. Németországban). Magyarországi klimatikus viszonyok között április közepétől/májustól szeptember végéig jelentős a biológiailag (káros) hatású UV sugárzás, ami a globális sugárterhelést jellemzi. Egyetlen nap alatt reggeltől estei akár 10 MED UV terheléssel lehet számolni.