A természetvédők szerint a törvénytervezet elfogadása azt jelentené, hogy az embereknek az összes medve kilövésére lehetőségük lenne - írta meg az Sokszínűvidék.

Gyorsított eljárás

A szlovák kormány gyorsított eljárásban küldte a parlament elé az általuk megfogalmazott törvénytervezetet, amely alkotmányba foglalná, hogy a települések környékére tévedő medvéket bárki kilőheti - ezt a pozsonyi Új Szó írta meg a minap.

"A jelenlegi szabályozás nem védi eléggé az emberi életet és egészséget, a medvepopuláció jelentős növekedése indokolja, hogy ezzel arányos szabályozást vezessenek be"

– közölte a környezetvédelmi tárca.

500 méteres zóna

A kormány által jóváhagyott jogszabály - amit a törvényhozás elé is letettek - lehetővé teszi, hogy a települések körül egy 500 méteres zónát alakítsanak ki. Ennek célja, hogy ha egy medve ebbe a zónába kerül, akkor minden további nélkül ki lehetne azt lőni.

A "Mi vagyunk az erdő" természetvédelmi szervezet szerint ez azonban nem ennyire egyszerű. Ha el is fogadják a törvényt, az nem végrehajtható, ha viszont mégis az lenne, akkor a Tátrában élő összes medve kilövésére lehetőséget kellene adni.


"A hegyekben lévő erdei tanyák lakott területnek számítanak, így a körülöttük lévő 500 méteres kör lényegében egybeesik a medve természetes élőhelyével"

– emelték ki a természetvédők. Ők úgy gondolják, hogy az új javaslat teljesen abszurd, arra emlékezteti őket, hogy a problémás medvék kilövésének jogi keretei ma is léteznek Szlovákiában.

Nem véletlen

A szomszédos országban nem véletlen adták be a javaslatot, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a medvetámadások száma. Tavaly összesen 12 alkalommal történt súlyos baleset, idén március végéig pedig már kilenc támadást regisztráltak.

Folyamatosan történnek medvetámadások az országban - fotó: pexels.com

Mint megírtuk, decemberben például a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban túrázó házaspár járt pórul, akiket séta közben medvetámadás. Ez akkor már a huszadik alkalom volt, amit Szlovákiában regisztráltak, ebből a már említett 12 alkalommal történt súlyos sérülés.