Esther Kern, német szakújságíró, a világban utazva arra figyelt fel, hogy híres mesterszakácsok egyes zöldségnövények olyan részeit is a tányérra teszik, amelyeket a fogyasztók nagy része legtöbbször szemétre dob – írja a freshplaza.de. Ebből a felfedezésből fejlődött ki a „Leaf to Root” (a levéltől a gyökérig) mozgalom, amely – az állati termékek teljes hasznosítását (Nose to tail, azaz az orrától a farkáig) szorgalmazó kezdeményezés analógiájára – azt hirdeti, hogy az anyaföld által megtermett zöldségnövények étkezésre alkalmas részeit lehetőleg teljes egészében hasznosítani kell.

zöldség

Fontos a kezdeményezés, főleg ha tisztában vagyunk, milyen hatalmas mértékű az élelmiszerpazarlás – fotó: Pixabay

Az élelmezés történetével foglalkozó kutatók szerint ez nem is teljesen új felfedezés, mivel a zöldségnövényekből a jelenleginél régebben is nagyobb részt használtak fel étkezésre, bár többnyire kényszerű takarékosságból. Ma már ilyen kényszer nincs, de a zöldségek évezhető részeit kár szemétre dobni.

Az újságírónő szerint érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak, és ehető, így fogyasztható többek között a sárgarépa és a retek levele és a dinnye héja. Esther Kern szerint „a kert egy olyan, egzotikus kincsesláda, amely közvetlenül a bejárati ajtónk előtt hever”. Többek között neki is van  egy kisebb birtoka a Svájci kantonban, ahol kiélheti hobbiját, és további, ehető zöldségrészeket fedezhet fel. Egyébként ugyanezt az álláspontot képviseli Aurélien Mettler svájci konyhafőnök is, aki szerint ezt az új lehetőséget ki kell használni, amely végső soron olcsóbbá teszi az élelmiszer-termelést.

A kezdeményezés nem tűnik logikátlannak ha belegondolunk, mennyi élelmiszert dobunk ki napi szinten. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása szerint az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne.