Egy friss kutatás megállapításai szerint az emberi tevékenység következtében fellépő légszennyezés negatívan befolyásolja a beporzás sikerességét. A University of Washington kutatói a ligetszépe virágaival és az azokat beporzó szenderekkel végzett kutatásuk során jutottak arra, hogy a légszennyező anyagok nagymértékben csökkentik a virág illatának beporzókra gyakorolt hatását, azaz a beporzókat nagymértékben gátolják a növények megtalálásában – írja a prove.hu.

Milyen mértékben befolyásolják a beporzás sikerességét a levegőben szálló szennyező anyagok?

A ligetszépe (Oenothera pallida) érdekessége, hogy éjjel nyílik, a szenderek pedig különösen kifinomult szaglással rendelkeznek.

A kutatók a kísérlethez először begyűjtötték a nyíló ligetszépe illatát, majd ezt kémiai elemzésnek vetették alá. Huszonkét kémiai összetevőt sikerült izolálniuk a begyűjtött levegőmintákból. Ezután megvizsgálták a szenderek csápjainak elektromos reakcióit az egyes összetevőkre, így sikerült elkülöníteni azokat a vegyületeket, amelyek elsősorban felelnek a beporzók odacsalogatásáért. Ezután állították elő a kutatók a mesterséges ligetszépe-illatanyagot.

szender

A szenderek különösen kifinomult szaglással rendelkeznek – fotó: Pixabay

A kísérlethez egy szélcsatornát használtak, aminek az egyik végében elengedtek egy szendert, a másikban pedig a mesterséges illatanyagot árasztó művirág volt. A légszennyező anyagok nélkül a rovarok mindig megtalálták a növényt, ám nem ez történt, amikor az illatanyagot különböző kémiai összetevőkkel keverték.

Ezek közül az egyik a napközben jelen lévő ózon volt, a másik pedig a nitrátion, ami inkább éjszaka jellemző. Amíg az ózon hatása jelentéktelen volt, a nitrátionnal degradált virágillatot fajtól függően 50-100 százalékkal kevesebbszer látogatták a beporzók. A kutatók a kísérletet a természetben is megismételték, a mesterséges növényeket igaziak mellé téve – ekkor a légszennyező anyagokkal kevert illatot árasztó növények akár 70 százalékkal kevesebb látogatást kaptak.


A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ezen eredmények túlmutatnak a ligetszépe és a szenderek kapcsolatánál, ugyanis a ligetszépe illatanyagában a beporzók bevonzásáért felelős vegyületek a virágos növények nagy részénél előfordulnak, ezekre pedig a beporzók többsége érzékenyen reagál.

A kutatók szerint a nagyvárosokban tapasztalható légszennyezés akár 75 százalékkal is csökkenthette a beporzók illatérzékelési távolságát az ipari forradalom előtti időkhöz képest.