Sokfajta műanyag-csomagolást, amelyeket a boltok polcain látunk, újra lehet hasznosítani, de vannak olyan műanyagok, amelyeket szintén gyakran használnak élelmiszer-csomagolásra, viszont sokkal nehezebb őket újrahasznosítani, és akár káros vegyszereket is juttathatnak az ételbe. Szerencsére kutatók már dolgoznak olyan alternatív csomagolóanyagokon, amit akár meg is ehetünk.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) kutatói felfedezték, hogy egy bizonyos tejfehérje, a kazein alkalmas arra, hogy kifejlesszenek belőle egy ehető, biológiailag lebontható csomagolóanyagot.

A kazein alapú csomagoló fólia 500-szor hatékonyabban tartja távol az oxigént az ételtől, mint a műanyag, mert a fehérjék polimerizációjuk során jóval szűkebb hálózatot alkotnak. Emellett a keményítőből készült csomagolóanyagoknál is hatékonyabb.

csomagoló

A műanyag és a keményítő-alapú csomagolóanyagoknál is hatékonyabb az új anyag – fotó: American Chemical Society

A kutatók kísérleteik során glicerolt és citrus pektint adtak a kazein bevonathoz, amely víz és a kereskedelemben is kapható kazeinpor keverékéből készült. A glicerol a fehérjebevonatot lágyabbá tette, a citrus pektin pedig a szerkezetét javította, amivel ellenállóbbá tette a párával és a magas hőmérséklettel szemben.

Laetitia Bonnaillie, az egyik kutató így fogalmazott: a felhasznált adalékanyagok is megkülönböztetik a csomagolóanyagot, mivel ezek sem károsak, a pektin például hasznos a szervezetnek.

Az új csomagolóanyagot fel lehet majd használni például instant kávék vagy levesek csomagolásához, így ahelyett, hogy ezeket ki kellene csomagolni, a vízben oldódó csomagolással együtt mehetnek a forró vízbe.

A kutatók szerint ahhoz még több év kell, hogy a kazeincsomagolás a gyakorlatban is alkalmazhatóvá váljon.