Az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) értékelése szerint a geotermikus energiának, mint olcsó és tiszta – áramtermelésre és hőenergia előállítására egyaránt hasznosítható – energiaforrás piaca Európában és világszerte gyors ütemben növekszik – írja a hortidaily.com.

Ezzel együtt jelentősen bővül a geotermikus energia kihasználásához szükséges gépek és berendezések gyártása, illetve forgalma is. A felfutás egyik fő kiváltó oka az európai országok nem megújuló fűtőanyagok kiváltására irányuló törekvése. A tendencia tovább erősödik a geotermikus energia kinyerésének tökéletesítése és a szektor részben állami támogatásai révén.

A legnagyobb volumenű geotermikus energia felhasználás jelenleg Izlandon, Törökországban és Észak-Olaszországban zajlik – fotó: Pixabay

2019 végén földrészünk 25 országában már 130 geotermikus áramfejlesztő állomás működött, miközben a beszerelt hőszivattyúk száma meghaladta a kétmilliót. Emellett újabb 36 állomás volt kivitelezési, további 124 pedig tervezési fázisban 3,3 Gwh együttes teljesítménnyel, ami egyértelműen a további gyors növekedésre utal.

A geotermikus energia kinyerési lehetősége nagy mértékben függ egy ország vagy körzet termésezeti adottságaitól is, ezért a legnagyobb volumenű kihasználás jelenleg Izlandon, Törökországban és Észak-Olaszországban tapasztalható.

Philippe Dumas, az EGEC főtitkára arra is rávilágított, hogy a geotermikus energia kinyerése nem kiárólag a fűtés és hűtés tökéletesítése szempontjából jelentős, de lehetőséget biztosít az ipari és gyógyászati alapanyagként fontos lítium gazdaságos kitermelésére is. Ezért a 2030-ig terjedő időszakot a geotermikus energia évtizedének lehet nevezni, amely lényegesen hozzájárulhat a teljesen szénmentes gazdaság eléréséhez.