Az Oil'Ive Green francia termelőszövetkezet az Iberdrola energiavállalattal együttműködve napkövető tartószerkezetre szerelt agrofotovoltaikus erőműveket épít az új olivaültetvényekre. Ezzel egyrészt megvédi a növényeket az időjárás viszontagságaitól, másrészt kiegészítő bevételi forrást is biztosít a termelőknek – írja a villanyautosok.hu.

oliva

Az olajbogyó termesztését sem hagyja érintetlenül az éghajlatváltozás – fotó: pixabay.com

Napkövető tartószerkezetre szerelnek erőműveket

„Franciaországban évente mindössze 5000 tonna olívaolajat termelünk, miközben 120.000 tonnát fogyasztunk" – mondta Yannick Masmondet, az Oil'ive Green vezérigazgatója, aki nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy a következő évtizedben 50.000 hektárral növeljék az olajfák termőterületét.

Más haszonnövényekhez hasonlóan az olajbogyó-termesztést sem hagyja érintetlenül az éghajlatváltozás, aminek a káros hatásai a gazdaságok termelékenységének csökkenéséhez vezet.

Emiatt a szövetkezet kizárólagos partnerséget kötött a spanyol Iberdrola energiavállalattal, hogy azok az olajbogyó-termesztéssel szinergiában álló napelemes megoldásokat fejlesszenek ki.

A felek az együttműködésük során azonosítják az agrofotovoltaikus projektek befogadására alkalmas gazdaságokat Új-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur és Occitanie provinciákban. A napkövető tartószerkezetre szerelt erőművek kialakítását és üzemeltetését pedig kifejezetten a több tíz hektáros mezőgazdasági területeken végzett olajbogyó-termesztéshez igazítják majd.

A mozgatható panelek pozícióját úgy határozzák meg, hogy az a fák fejlődési ciklusának főbb szakaszában a növények védelmi igényeihez és a főbb időjárási veszélyekhez igazodjon. A tartóoszlopok elhelyezése és magassága olyan lesz, hogy zavartalanul elvégezhető a gépi betakarítás is.


napelem

A napelemek alkalmazása az Iberdrola szerint mezőgazdasági szempontból is hasznos lehet a gyümölcsösök számára, hiszen fizikai védelmet nyújtanak a fáknak – fotó: pixabay.com

Válasz lehet az éghajlatváltozásra

Az Iberdrola a partnerségen keresztül támogatja az ágazatot azzal is, hogy a szaktudását azon gazdaságok rendelkezésére bocsátja, amelyeknek szükségük lesz az agrofotovoltaika előnyeire.

„Az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben nyújtott technikai és agronómiai támogatás, a termelékenység növekedése és a naperőmű által generált bevételek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy tovább folytassák és fejlesszék tevékenységüket, illetve azok számára, akik olivatermesztésre kívánnak áttérni, finanszírozással segítjük az átállást" – mondta Thierry Vergnaud, az Iberdrola francia leányvállalatának igazgatója a PV Magazine-nak.

Vizsgálják a borászatban történő alkalmazhatóságot is

A napelemek alkalmazása az Iberdrola szerint mezőgazdasági szempontból is hasznos lehet a gyümölcsösök számára, hiszen fizikai védelmet nyújtanak a fáknak, többek között az olyan időjárási kockázatokkal szemben, mint a jégeső, a késői fagy és a levélégés.

Ráadásul a napelemek még a talaj kiszáradását is megakadályozzák azzal, hogy a növények részére megfelelő páratartalmat tartanak fenn, így azoknak 25-30%-kal kevesebb csapadékra vagy öntözésre van szükségük.

A partnerség keretében az Iberdrola és az Oil'Ive Green közösen tanulmányozni akarja a diverzifikálni kívánó borászati üzemek agrofotovoltaikus projektjeinek fejlesztésével kapcsolatos együttműködési lehetőségeket is.