Az ECO (used cooking oil) rövidítésű sütőolaj biodízellé alakításának az is nagy előnye, hogy vele jelentős üvegházhatású gázmegtakarítást lehet elérni. A közösségben ezeket az előnyöket felismerve a használt sütőolaj begyűjtésére komoly erőfeszítések történtek. A begyűjtött olaj 90%-át hasznosítják biodízellé alakítás formájában. Franciaországban a biodízel mennyiségének akár 5%-a is sütőolajból származhat.

Nagy-Britanniában az AgriEnergy cég 2012-ben indult be, mely az ország legnagyobb használt sütőolaj feldolgozója lett. Tervezett évi kapacitása 16 millió liter biodízel. (Az éttermekből összegyűjtött, elhasznált étolaj biodízelként való hasznosítása már jól bevált gyakorlat. Elég arra gondolnunk, hogy pl. Londonban a nagy éttermekből évente 15 ezer liter használt étolajat gyűjtenek be biodízel-előállításra, melyből a tényleges piaci igény 25 ezer tonna lenne). Németország a kezdeti passzivitás után nagy lendületet vett, a Petrotec cég a hazai piacot túllépve Spanyolországban is megtelepedett.

A begyűjtés mindenütt főleg vendéglátóipari létesítményekre és háztartásokra alapoz. Az alapanyag (sütőolaj) biodízellé felhasználhatóságát erősen befolyásolja a termék szabad zsírsavtartalma (FFA), minthogy az a dermedéspontra nagymértékben hat. Ennek megfelelően a kisebb FFA-tartalmú sütőolaj felvásárlási ára kedvezőbb. (Örvendetes jelenség, hogy hazánkban is a háztartási sütőolaj begyűjtése és felhasználása – újrahasznosításra – kedvezően alakult. Már 2000 előtt történtek kísérletek (Veszprémben) a használt olajból kétféle termék: a biodízel és zsírsavak előállítására. Szerk.)