Dr. Marit Schröder, német szakújságíró szerint kijelenthető, hogy a klímaváltozás nem a jövőben következik be, hanem már itt van, tehát nem az elkerülési lehetőségét, inkább hatásainak enyhítését és felgyorsulásának fékezését kell keresni – írja a topagrar.com.

klímaváltozás

A klímaváltozás miatt egyre több problémával szembesülnek mind a növénytermesztők, mind az állattartók – Fotó: pixabay.com

Ezt egyértelműen bizonyítják az alább felsorolt tények:

  • A rendkívüli időjárási jelenségek (hőhullámok, aszályok, árvizek, stb.) gyakorisága  és ezzel együtt a terméskiesések mértéke világszerte növekszik.
  • A Párizsi Klímaegyezményben lefektetett 1,5 fokos átlaghőmérséklet-emelkedési küszöb túllépése 2040 helyett már 2030-ig bekövetkezik.
  • Egyértelműen bizonyítható, hogy a légkör, az óceán és a szárazföld felmelegedését az emberi tevékenység váltotta ki.

Ezért, pánikkeltés nélkül, józanul meg kell állapítani, hogy amennyiben a következő tíz évben nem teszünk óriási erőfeszítéseket, akkor már késő lesz, és egy soha nem tapasztalt és bolygónkat létében fenyegető válság következik be, amely mindenkit érinteni fog.

A legutóbbi két évben tapasztalt aszályok rámutattak arra, hogy a növénytermesztésben már középtávon nagyon komoly problémák léphetnek fel, amelyek az erősödő hőstresszel együtt az állattartást is veszélybe sodorják. Ha ezek fölött szemet hunyunk, vagy nem veszünk róluk tudmást, az semmit sem old meg. Ezért a mezőgazdasági termelée legfontosabb feladatait újra kell fogalmazni, az élelmiszer-termelés mellett előtérbe állítva a biodiverzitás megőrzését, a szén-dioxid talajban és erdőkben történő megkötését, a megújuló energiaforrások fokozott kihasználását, valamint a húsfogyasztás észszerű csökkentését és a növényi fehérjeforrások fokozott felhasználását.