A hazai méhállomány drasztikus csökkenésére hívja fel a figyelmet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) – írja a 24.hu.

Az ember által fogyasztott termények harmada profitál a méhek és egyéb rovarok beporzó tevékenységéből, ám az elmúlt évtizedek során mindenhol jelentős mértékben romlik a beporzást végző rovarok helyzete.

A méhek május 20-ai világnapja kapcsán fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a beporzók hiányának hatásait már Magyarországon is közvetlenül érzik a szakemberek. Akik nem veszik komolyan a problémát, azok valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy ha kipusztulnának a méhek, az visszafordíthatatlan következményekkel járna az emberiségre nézve.

méhek

Ha kipusztulnának a méhek, az visszafordíthatatlan következményekkel járna az emberiségre nézve – fotó: Pixabay

Csak Magyarországon körülbelül 300 ezer méhcsalád pusztul el minden télen, és a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30 százalékra nőtt, azaz megháromszorozódott hazánkban!


Bross Péter, az OMME elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy bárki könnyen segíthet a méheken már azzal is, hogy néhány virágot helyez el az erkélyén vagy a teraszán. Különösen július második felében és augusztusban fontos, hogy virágzó növényekkel segítsünk rajtuk.